Kobanê Davası’nda karar çıktı

    HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nda karar çıktı

    HDP eski Eş Genel

    Çewlik.net – IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası’nda karar çıktı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada çıkan kararlar şöyle:

    🔸Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk‘e 10 yıl hapis cezası verildi.

    🔸HDP’li siyasetçi Ali Ürküt‘e, ‘devletin birliğini bozma eylemine yardım suçundan’ 13 yıl 4 ay hapis cezasına, Ürküt’ün tutukluluk halinin devamına, suç işlemeye tahrikten de ayrıca 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmesine hükmedildi.

    🔸Alp Altınörs‘e, ‘Devletin birliğini bozmaya yardım eylemi’nden 18 yıl hapis cezası, suç işlemeye tahrik suçundan da 4 yıl 6 ay ceza verildi. Tutukluluğunun devamına hükmedildi.

    Ayhan Bilgen ve Altan Tan beraat ett

    🔸Ayhan Bilgen ve Altan Tan, ‘Devletin birliğini, bütünlüğünü bozma ve terör örgütü kurma’ suçlamalarından beraat etti.

    🔸Siyasetçi Ayla Akat‘a, ‘terör örgütü üyeliği’ suçlarından 9 yıl 9 ay ceza verildi. Akat’ın tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak tahliyesine hükmedildi.

    🔸Aynur Aşan‘a ‘örgüt üyeliği’nden 9 yıl hapis cezası ve tutukluğunun devamına karar verildi.

    🔸Aysel Tuğluk, hakkında beraat kararı verildi.

    🔸Ayşe Yağcı‘ya ‘örgüt üyeliği’nden 9 yıl ceza verildi. Yağcı’nın tutukluluk süresi dikkate alınarak tahliye kararı verildi.

    🔸Berfin Özge Köse ve Bircan Yorulmaz‘ın beraatine hükmedildi.

    🔸Bülent Parmaksız, ‘devletin birliğini bozma’ suçundan 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

    🔸Can Memiş, hakkında beraat kararı verildi.

    🔸Cihan Erdal ve Dilek Yağlı‘ya 16 yıl hapis cezası verildi.

    🔸 Emine Ayna’ya 10 yıl hapis cezası verildi. Ayna yurtdışı yasağı ile tahliye edildi.

    Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay hapis cezası

    🔸 Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında ‘devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken ceza 19 yıla düşürüldü. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. Yüksekdağ, ‘tahrik’ suçunu basın yoluyla işlediği gerekçesiyle 4 yıl 6 ay, ‘kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılma’ sebebiyle 2 yıl ve ‘terör örgütü propagandası’ndan da 1 yıl 6 ay ceza aldı.

    Yüksekdağ’a Mehmet Tunç’un cenazesinde yaptığı bir başka konuşma sebebiyle 1 yıl 6 ay, seçim yasaklarına aykırı hareket etmekten 3 ay ceza verilirken, Van’da yaptığı bir konuşmadan da 1 yıl 6 ay ceza verildi. Böylece Yüksekdağ, toplam 30 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

    🔸 Gülfer Akkaya ve Gülser Yıldırım hakkında beraat kararı verildi.

    🔸 Gültan Kışanak, ‘örgüt üyeliğinden 12 yıl hapis cezası’ aldı. Kışanak’ın tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak adli kontrol ile tahliyesine hükmedildi.

    🔸 Günay Kubilay hakkında ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma’ suçundan 16 yıl hapis cezası, suç işlemeye tahrikten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

    🔸İbrahim Bilici‘ye beraat kararı çıktı.

    🔸 İsmail Şengül hakkında ‘devletin birliğini, ülkenin bütünlüğünü bozmaya yardım’ suçundan 16 yıl hapis cezası, ‘suç işlemeye tahrik’ten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

    🔸Mesut Bağcık ve Meryem Adıbelli‘ye ‘örgüt üyeliği’nden 9 yıl hapis cezası aldı. Adli kontrol şartı ile tahliyelerine kararı verildi.

    🔸Nazmi Gür‘e ‘devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma’ suçundan 18 yıl, ‘suç işlemeye tahrik’ten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

    🔸Nedir Çakan, örgüt üyeliğinden 9 yıl hapis cezası aldı.

    🔸Pervin Oduncu‘ya ‘devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma’ suçundan 18 yıl, ‘suç işlemeye tahrik’ten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

    🔸Sebahat Tuncel hakkında ‘örgüt üyeliği’nden 12 yıl hapis cezası verildi. Tuncel’in tutuklulukta geçirdiği süre göz önünde bulundurularak adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verildi.

    🔸 Selahattin Demirtaş’a ‘devletinin birliğini bozmaya yardım” suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verilip, ceza 20 yıla çevrildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. “Suç işlemeye tahrik”ten 4 yıl 6 ay ceza verildi. 21 Mart 2016 Newroz’unda yaptığı konuşmadan 2 yıl 6 ay verildi. Ayrıca, 29 Şubat’ta Diyarbakır’da yaptığı konuşmada ‘halkı kanunlara uymayan tahrikten’ 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Demirtaş’a “propagandadan” 2 yıl 30 ay ceza verildi. Demirtaş’a “yasa dışı gösteriye tahrik” iddiasından da 3 yıl hapis cezası verildi.Demirtaş’a Cizre’de yaptığı bir açıklamasında 2911 sayılı yasaya muhalefetten 1 yıl 6 ay ceza verildi. “Suç ve suçluyu övme” suçundan 1 yıl 6 ay ceza verildi. Yine propaganda suçundan 2 yıl hapis cezası verildi. Demirtaş’a verilen toplam ceza 42 yıl oldu.

    🔸Sırrı Süreyya Önder beraat etti.

    🔸Sibel Akdeniz beraat etti.

    🔸Zeki Çelik‘e 18 yıl ve 4 yıl 6 ay ve Zeynep Karahan‘a 18 yıl hapis cezası verildi.

    Yoğun güvenlik önlemleri

    Duruşma öncesi askerlerin aldığı önlemler dikkat çekti. Cezaevi yerleşkesinin bulunduğu güzergaha 4 farklı arama noktası kuruldu. İzleyici olarak duruşmayı takip etmek isteyenlerin araçlarının, yerleşkenin bulunduğu alana geçişlerine izin verilmedi. Sadece avukat ve gazetecilerin araçlarına izin verildi. İzleyiciler, kampüse yakın bir noktadaki park alanında araçlardan indirildikten sonra ringlerle duruşma salonunun bulunduğu bölgeye götürüldü.
    Karar çıkması beklenen duruşmanın görüldüğü salona izleyiciler alınmadı. İzleyiciler, kampüs içerisinde bulunan iki farklı duruşma salonuna yönlendirildi. Yüzlerce kişi duruşmayı SEGBİS aracılığıyla takip etmek zorunda kaldı.
    Jandarma ve polislerden hatıra fotoğrafı
    Duruşma öncesi dikkat çeken diğer bir husus ise, salonda bulunan jandarma ve çevik kuvvet polislerinin toplu “hatıra fotoğrafı” çekmesi oldu.
    Yoğun katılım
    Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın da arasında bulunduğu bir heyetin yanı sıra çok sayıda milletvekili, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi duruşmayı izliyor. 200’ü üzerinde avukat ile 10’u aşkın baro başkanı da duruşmaya katıldı.
    Davaya dair
    HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi davada yargılanıyor. Söz konusu 108 kişi, ”devletin bütünlüğünü bozma”  başta olmak üzere pek çok iddiayla yargılanıyor. Davanın iddianamesi, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Ocak 2021’de kabul edildi. Davada yargılananlar hakkında 29 ayrı iddiayla 38’er kez ”ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezası isteniyor.
    Tutuklu bulunan siyasetçilerin isimleri şöyle: Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Ali Ürküt, Günay Kubilay, Nazmi Gür, İsmail Şengül, Bülent Parmaksız, Alp Altınörs, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli, Gültan Kışanak. (HABER MERKEZİ)