Bern Sözleşmesi ile korunuyor…Munzur Havzası’nda maden tehdidi

    Bingöl Haber – Bölgedeki endemik çeşitliliğin en fazla olduğu yerlerden biri olan Dersim’in Pülümür ilçesinde krom madeni açılması planlanıyor.

    Bingöl Haber - Bölgedeki

    Çewlik.net – Endemik bitki çeşitliliği, krater gölleri, vadileri, kültürü ve yaban hayatıyla bütünleşen Dersim’de bir maden projesi daha gündeme geldi. Dimin Madencilik San. Tic. A.Ş. tarafından Dersim’in Pülümür İlçesi Karagöz Köyü mevkiinde krom maden ocağı yapılmak isteniyor. Bu durum hem ekoloji savunucularının hem de bölgede yaşayan insanların tepkisine neden oldu.

    Halk ÇED toplantısını protesto etti

    Munzurpress’ten Caner Aktan’ın haberine göre; projeyle ilgili Tunceli Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bugün İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda ÇED toplantısı yapmak istedi. Toplantı başlamadan önce bir araya gelen köylüler ve çevreciler, toplantının yapılacağı binanın önünde basın açıklaması yaptı. Projeyi kabul etmediklerini belirten köylüler protesto gösterisi düzenledi. Toplantıya ise halktan kimse katılmadı.

    Altı köy daha var

    Konuyla ilgili Munzurpress tarafından yapılan araştırmada krom maden ocağı projesinin sadece Karagöz Köyü mevkiinde değil, 6 köyü kapsayacak şekilde geniş bir alanda yapılmak istendiği ortaya çıktı. Krom maden ocağı projesi, Karagöz ile birlikte Kovuklu, Kaymaztepe, Mezra, Çakırkaya, Dağbek ve Kocatepe köylerini de kapsıyor. Söz konusu bu köyler Munzur Havzası içerisinde bulunuyor.

    Dünya ölçeğinde ekolojik bir saha

    Bölgede endemik bitki çeşitliliğinin en üst seviyede olduğunu belirten Av. Barış Yıldırım, “Haskar Deresi bu hattan doğup geliyor. Bölgede endemik bitki çeşitliliği çok yüksek düzeyde. Anadolu Çaprazı olarak bilinen Hel bölgesi, dünya ölçeğinde ekolojik bir saha. Bern sözleşmesi ile korunuyor. Dolayısıyla bu projenin hayata geçirilmesi hukuka aykırıdır. Proje hayata geçirilirse bu havza etkilenir ve yok olur” diye konuştu.

    ‘Arıcılık biter’

    Endemik türler açısından bölgenin zengin olduğunu belirten Yıldırım, projenin hayata geçmesi durumunda arıcılığın sona ereceğini de ifade etti. Yıldırım, “Bölgede çok yoğun arıcılık yapılıyor. Bölgedeki polen değeri dünya ortalamasının çok çok üstünde. Halk böyleyken proje hayata geçerse arıcılık sona erer. Bölgeye iş makinelerinin girmesi bölgeyi ekolojik bir yıkıma uğratır” dedi.

    Krom maden ocağının tehlikeleri

    Krom madeni öğütülürken aşırı derecede toz çıkarıyor. Tıp biliminin yaptığı araştırmalara göre bu durum akciğer kanserine yakalanma riskini en az 100 kat arttırmaktadır. Krom, ciltte alerjik reaksiyon oluşturabilir veya yaraların oluşumuna yol açabilir. Akciğerde biriken krom, bronş kanserine de neden olabiliyor. Bu durum insan sağlığı açısından olduğu gibi yaban hayatı için de geçerli.