Çewlik.net – Asansörlerin periyodik kontrollerinin ardından, güvenlik durumunu gösteren renkli etiketler asansörlere yapıştırılır. Bu etiketler, asansörlerin can ve mal güvenliği açısından uygun olup olmadığını belirlemek için kullanılır ve kullanıcıların rahatlıkla görebileceği şekilde kabin içindeki kumanda butonlarının etrafına ve ana duraktaki kumanda düğme panellerinin yanına yerleştirilir.
Eğer asansörünüzde bu etiketlerden biri yoksa, en kısa sürede apartman yöneticiniz veya apartman yönetim firmanızla iletişime geçerek asansörünüzün periyodik kontrol ve muayenesinin yapılmasını talep edebilirsiniz. Bu etiketler, asansör kullanıcılarının güvenliğini sağlamak amacıyla uygulanan bir sistemdir ve etiketlerin zarar görmemesi önemlidir.
KIRMIZI ETİKET
Uzmanlar, kırmızı etiketli asansörlere binilmemesi gerektiğini vurguluyor. Kırmızı etiket, asansörde yüksek risk taşıyan ve acilen giderilmesi gereken sorunların bulunduğunu gösterir. Kırmızı etiket takılmış asansör, 30 gün içinde gerekli düzeltmeler yapılmazsa, belediyeye bildirilir ve asansör mühürlenerek kullanım dışı bırakılır. Takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun ilgili idareye, bina sorumlusuna ve asansör montajcısına iletilmesinden itibaren 30 gün sonra yapılır.
SARI ETİKET
Sarı etiketli asansörler, uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan denetimlerde kusurlu olarak değerlendirilen ve can güvenliği açısından risk oluşturan asansörlerdir. Bu tür asansörler için takip kontrolü, periyodik kontrol raporunun iletilmesinden itibaren 60 gün sonra yapılır.
MAVİ ETİKET
Mavi etiketli asansörler, hafif kusurlu olarak değerlendirilen ve düşük risk taşıyan asansörlerdir. Mavi etiketli asansörler için takip kontrolü, raporun iletilmesinden itibaren 12 ay sonra gerçekleştirilir.
YEŞİL ETİKET
Yeşil etiketli asansörler ise hiçbir risk taşımayan ve tamamen güvenli olarak değerlendirilen asansörlerdir.
Kaynak: Gerçek Gündem