Bingöl’de Narin yürüyüşü Valilik kararıyla engellendi

    Bingöl’de Emek ve Demokrasi Platformu’nun düzenlediği Narin Güran için adalet yürüyüşü Valilik ve Emniyet kararıyla engellendi.

    Bingöl'de Emek ve Demokrasi

    BİNGÖL – Bingöl Emek ve Demokrasi Platformu bugün, 8 yaşında katledilen Narin için bir araya geldi. Platformun yapmayı planladığı adalet yürüyüşü Bingöl Valiliği ve Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü tarafından engellendi. Platform üyeleri basın açıklamasını yürüyemeden, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Örgütü önünde oturma eylemiyle sonlandırdı.

    ‘Narin adalet çığlığımızdır’

    “Narin isyanımız, adalet çığlığımızdır” denilen basın açıklamasında Narin Güran’ın 19 gün süren arama çalışmaları sonra defalarca kez aranan yerde bulunmasına dikkat çekilerek “Gösteriye dönüştürülen arama çalışmalarının arkasında ‘onca teknik donanıma, özel ekiplere rağmen bugüne kadar nasıl bulunamadı’,  ‘kimler korunmaya ya da neyin üzeri kapatılmaya çalışıldı’ soruları kaldı” ifadeleri kullanıldı.

    ‘Narin ilk değil’

    Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

    “Narin bir köyün içerisinde anlaşmalı ortak bir sessizlik içinde bir cinayete kurban gitti. “Kutsal aile düzeni” dedikçe kadınlar ve çocuklar ölüyor, devlet korumuyor, cinayeti bilenler susuyor.

    Aynı kutsal aile düzeninde çocuklar hala tarikatlara teslim ediliyor, istismara maruz kalıyor. Narin ilk değil, senelerdir çocuklar erkekler tarafından istismara uğruyor, kaçırılıyor, kaybediliyor, bu kayıplar kutsal ailenin içinden dışarı çıkarılmıyor, kol kırılıyor yen içinde kalıyor.

    ‘Alışmaya niyetimiz yok’

    Rabia Naz’dan, Gülistan Doku’ya, Yelda Kahraman’dan, Nadira Kadirova’ya faillerin nasıl korunduğunu iyi biliyoruz. Üstü örtülen erkek şiddetine, kayıplara, ölümlere, istismara alışmaya niyetimiz yok.

    Tüm bunlar failleri cesaretlendiriyor, çocuklar için yaşamın her alanını daha güvencesiz hale getiriyor. İşte tam bu sebepten çocuk cinayetleri nereden gelirse gelsin politiktir!

    ‘Çocukları karanlığa teslim etmeyeceğiz’

    Bugün Narin için isyan ederken adalet talebimizi yükselterek bir çocuğumuzun bile tırnağına zarar gelmesin diye mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.

    Çocukların güvenle büyüyebileceği bir yaşam için mücadeleyi sürdüreceğiz. Narin’in öldürülmesindeki tüm sorumluların ortaya çıkartılması, cezalandırılması için sürecin takipçisi olacağız. Çocukları karanlığa teslim etmeyeceğiz!”

    ‘Kayıp çocuk sayısı bilinmiyor’

    Kayıp çocuklar ülkenin en yakıcı gündemlerin başında gelmektedir Bugün Türkiye’de kayıp çocukların sayısını bilmiyoruz. Devlet 8 yıldır kaç çocuğun kaybolduğuna dair verileri paylaşmıyor!  6 şubat depremlerinden sonra kaybolan 38 çocuğun ise akıbeti hala belli değil.

    Narin Güran’ın faillerinin bulunması ve cezalandırılmaları için ivedilikle etkin ve şeffaf bir soruşturma yürütülmelidir. Tüm soruların ve şüphelerin aydınlığa kavuşturulması gerekmektedir.

    ‘Çocuk ölümleri politiktir’

    Narin Güran’ı saygıyla anıyor bu suça ortak olan herkes hesap verene kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz. Narin için adalet sağlanana kadar başta çocuk ve kadın kurumları olmak üzere tüm halkımızı dayanışmaya davet ediyoruz.

    Alt tarafı bir çiçek koklayıp, bir hayvan sahiplenip, birkaç insan tanıyıp, sevip gidecektik bu dünyadan.  Nasıl kötü bir zamana denk geldi ömrümüz…

    Çocukları karanlığa teslim etmeyeceğiz!

    Çocuk ölümleri politiktir!

    Çocuk yaşam özgürlük!

    Ne olmuştu?

    Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos günü kaybolan Narin Güran’ın cenazesi, köye yaklaşık 1.5 kilometre mesafede bulunan ve daha önce ayrıntılı arama yapılan Eğertutmaz Deresi’nin kenarında bulunmuştu. Dere kenarındaki aramalar, bir ihbar üzerine yeniden başlatılmıştı. Bu süreçte, soruşturmada bir de gizli tanık olduğu ortaya çıkmıştı.

    Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Narin Güran’ın son görüldüğü kıyafetle çuval içinde bulunduğunu, üzerinin taş ve ağaç dalları ile kapatıldığını açıklamıştı. Vali, şu bilgileri vermişti.

    “Narin bugün, derede üzeri taşla örtülmüş olarak bulundu. İlk tespite göre, Narin’in öldürüldükten sonra bir çuval içine konup dere kenarına getirildiği, suyun içerisine yerleştirildiği ve üzerine çalılar ve taşlar konarak doğal bir görünümle kapatıldığı anlaşıldı.”

    Sekiz yaşındaki çocuğun bulunduğu yerde daha önce de bir çocuk terliği bulunmuş ama aile, bu terliğin kızlarına ait olmadığını savunmuştu.

    Narin Güran soruşturmasında şu an için tek bir tutuklu var. O da, aynı zamanda köyün muhtarı olan ve sekiz yaşındaki çocuğun kaybolması sonrası köyden arabayla ayrıldığı, cep telefonundaki kayıtları sildiği anlaşılan, arabasında DNA örnekleri bulunan amca Salim Güran.

    Narin’in bulunması sonrasında ise aralarında annesi, babası, iki amcası ve bir ağabeyinin de bulunduğu 24 kişi gözaltına alınmıştı.

    Diyarbakır Adli Tıp Kurumundaki otopsinin ardından yakınlarına teslim edilen Narin Güran’ın cenazesi, köyünde Tavşantepe Mahallesi’nde defnedildi. (HABER MERKEZİ)