Çewlik.net – Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: “Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü” kapsamında İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığında 81 il Valisinin katılımı ile video konferans şeklinde gerçekleştirilen ‘İl Risk Azaltma Planı (İRAP)’ toplantısına katıldı.
Toplantı AFAD Başkanı Vali Okay Memiş’in açılış konuşmaları ile başladı. Daha sonra İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Aktaş’ın 81 İl Valisine hitapları ile devam eden video konferans toplantısına Bingöl’den Vali Usta’nın yanı sıra Vali Yardımcısı Malik Çalışır, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Altunhan, AFAD İl Müdürü Atilla Uzun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsa Gülgür, Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Öğr. Üyesi Kenan Akbayram katıldı.
Video konferans sonrasında Vali Usta başkanlığında yapılan toplantıda İl Değerlendirme Kurulu’nda (İDK) yer alan kurumların İRAP’lara ilişkin ilerleme, sorunlar ve öneriler ele alınarak değerlendirildi.
Vali Usta İDK Toplantısı sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“İRAP afetler veya acil durumlar öncesinde olası kayıp ve zararların önlemesine ve azaltılmasına yönelik çalışmaların tümüdür. İlimizde İrap kapsamında paydaş kurumlarla yapılan çalıştaylar ve görüşmeler neticesinde deprem, kütle hareketleri ve su baskını afetleri ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar İzleme ve Değerlendirme komisyonunca takibi yapılmaktadır.
218223 sayılı ve 12.01.2022 tarihli İzleme Değerlendirme Komisyonun kurulmasına dair genelgeye istinaden 5 kişiden müteşekkil İzleme ve Değerlendirme Komisyonu kurulmuştur.
Bingöl İRAP kapsamında 3 amaç, 11 hedef, 84 eylem belirlenmiştir.
AMAÇ 1
Afetlerde şehrimizdeki can kaybını ve ekonomik kayıpları en aza indirmek
Güvenli yapılaşma
İlimizde Coğrafi bilgi sistemi (CBS) merkezinin kurulması
Afetlere bağlı olarak gelişecek ikincil afetlerin oluşumunu en aza indirmek
Afetlerin ulaşım ağlarına vereceği zararın belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması
Erken uyarı sistemlerini geliştirmek
Kritik yapıya gelebilecek afet zararını azaltmak
AMAÇ 2
İlimizde afete hazır, duyarlı bir toplum oluşturmak
Eğitim faaliyetleri
Bilgilendirme faaliyetleri
AMAÇ 3
Şehrimizi güvenli hale getirme
Mekânsal planlamada afet risklerinin dikkate alınması
Afet etkilerinden korunmak için yapısal önlemlerin alınması
Altyapı çalışmalarında afet risklerinin dikkate alınması
İRAP kapsamında 84 adet eylemimiz bulunmaktadır. Yıllık ilerleme oranımız Türkiye genelinde 5. sırada olup %72’dir. Bu eylemlerden 7 adedi kırmızı (öncelikli) eylemdir. İlimizde risk arz eden ve yapısal ya da yapısal olmayan acil önlem gerektiren eylemlerden seçilmiştir. DSİ sorumluluğunda bulunan 2 adet eylem tamamlanmıştır.
Kırmızı eylemler şunlardır;