16.3 C
Bingöl
Pazar, Mayıs 4, 2025

Sırrı Süreyya Önder Hayatını Kaybetti

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Dört dağ içinden bildiriyoruz.

Çewlik.net – TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Sırrı Süreyya Önder Kimdir?

Sırrı Süreyya Önder, 7 Temmuz 1962 tarihinde Adıyaman’da doğdu. Türkmen kökenli bir aileden gelen Önder, siyasetçi, senarist, yönetmen ve köşe yazarı olarak tanındı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitim gördü, ancak 12 Eylül 1980 darbesi sonrası Mamak Cezaevi’nde geçirdiği süre nedeniyle eğitimini tamamlayamadı. Cezaevinde geçirdiği yıllarda Celal Adan ve Muhsin Yazıcıoğlu gibi isimlerle aynı koğuşu paylaştı.

Siyasi kariyerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve devamında DEM Parti çatısı altında devam eden Önder, İmralı Heyeti üyesi olarak barış sürecinde önemli roller üstlendi. Aynı zamanda “Beynelmilel” ve “Otobüs” gibi filmlerle sinema dünyasında da adından söz ettirdi. T24’teki köşe yazılarıyla geniş bir okur kitlesine hitap etti.

Sağlık Durumu ve Vefat Süreci

Sırrı Süreyya Önder, 15 Nisan 2025 gecesi İstanbul’daki evinde fenalaşarak Florence Nightingale Hastanesi’ne kaldırıldı. Kalbinde ana aort damarında yırtılma ve kalp krizi teşhisi konulan Önder, 12 saat süren kritik bir ameliyat geçirdi. Ameliyatta aort damarındaki yırtık dikildi ve aort kapağı değiştirildi. Ancak, kalbin sağ tarafında kasılma sorunları yaşandı ve nörolojik açıdan ciddi riskler devam etti.

Hastaneden yapılan açıklamalarda, Önder’in hayati tehlikesinin sürdüğü ve yoğun bakım sürecinin yüksek riskle devam ettiği belirtildi. 21 Nisan’da kalbin sağ tarafında kasılmaların başlaması umut verse de, doktorlar nörolojik durumun ciddiyetine dikkat çekti. 3 Mayıs 2025 tarihinde, tedavi sürecine yanıt veremeyen Önder’in vefat ettiği açıklandı.

Toplumun Tepkisi ve Yas

Sırrı Süreyya Önder’in vefatı, siyasi görüş farkı gözetmeksizin geniş bir kesimde derin üzüntü yarattı. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, “Sevgili yoldaşımız Sırrı Süreyya Önder’i kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Onun barış ve demokrasi mücadelesi hepimize ilham olacak,” dedi. Sosyal medyada, #SırrıSüreyyaÖnder ve #GeçmişOlsun etiketleriyle paylaşılan mesajlar, Önder’in sevilen ve saygı duyulan bir isim olduğunu gösterdi.

Sanat dünyasından siyasetçilere, gazetecilerden sıradan vatandaşlara kadar birçok kişi, Önder’in barışçıl ve uzlaşmacı kişiliğine vurgu yaptı.

Sırrı Süreyya Önder’in Mirası

Sırrı Süreyya Önder, Türkiye’nin barış ve demokrasi mücadelesinde önemli bir figür olarak hatırlanacak. İmralı Heyeti’ndeki çalışmaları, sinema eserleri ve köşe yazılarıyla toplumsal diyalog ve uzlaşı kültürüne katkı sağladı. Önder’in “Barışın anıtını dikeceğiz” sözleri, onun hayat felsefesini yansıtan en güçlü mesajlardan biri olarak kaldı.

İlginizi Çekebilir

- Reklam -

Son Haberler