14.8 C
Bingöl
Pazartesi, Mayıs 12, 2025

PKK 12’nci Kongresi’nin Detayları: “Son Değil, Yeni Bir Başlangıç!”

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Dört dağ içinden bildiriyoruz.
Çewlik.net –  Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’taki “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” üzerine Kürdistan İşçi Partisi (PKK), 12’nci Olağanüstü Kongresi’ni 5-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdi. 232 delegenin katılımıyla “Medya Savunma Alanları”nda iki farklı bölgede eşzamanlı düzenlenen kongrede, PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yönteminin sonlandırılması kararı oybirliğiyle alındı. PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, kongrede yaptığı konuşmada, “Bu bir son değil, yeni bir başlangıç” dedi.

232 Delege, Tarihi Kongrede Buluştu

Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan habere göre, kongreye PKK Yürütme Kurulu üyeleri, PKK Merkez Komite üyeleri, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi eşbaşkanları, HPG Askeri Konseyi üyeleri, KJK ve PAJK koordinasyon üyeleri dahil 232 delege katıldı. Kongre salonları, Abdullah Öcalan’ın yanı sıra hareketin öncü kadrolarının ve 3 Mayıs’ta hayatını kaybeden DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder’in posterleriyle donatıldı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başlayan kongrede, divan üyeleri olarak Duran Kalkan, Xalîde Engîzek, Sabri Ok, Hêlîn Ümit ve Raperin Munzur seçildi.

Duran Kalkan: “PKK, Apocu Çizginin Örgütlenmesi Oldu”

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Duran Kalkan, Haki Karer, Ali Haydar Kaytan, Rıza Altun ve Sırrı Süreyya Önder’i anarak sözlerine başladı. PKK’nin feshinin bir son değil, yeni bir başlangıç olduğunu vurgulayan Kalkan, “Bu kongre, PKK’yi tarihsel olarak sonlandırma ve tarihi yerine oturtma amacıyla gerçekleştirildi. Yeni çıkışlara imkan ve fırsat tanınmak isteniyor” dedi.
Kalkan, PKK’nin çekirdek yapılanmasının Abdullah Öcalan etrafında şekillendiğini, “Apocular”, “Kürdistan Devrimcileri” ve “Kürdistan Devrimci Gençlik Birliği” gibi isimlerle tanındığını, 1978’de ise “Partiya Karkerên Kürdistan” adıyla resmiyet kazandığını belirtti. “PKK, Apocu çizginin örgütlenmesi oldu. Apocu militanlık, PKK militanlığı bu esaslar üzerinde gelişti” diye ekledi.
Kalkan, kongrenin PKK’nin 1. Kongresi’ne benzediğini, ancak bu kez yeni başlangıçlar için mevcut dönemin sonlandırıldığını ifade etti: “PKK’nin kuruluşundan çok daha güçlü ve iddialı bir biçimde yeni çıkışlar için zemin oluşturmak üzere bir sona erdirme oluyor.”

PKK Merkez Komite Raporu: “Kürtlüğü Yeniden Diriltti”

Kongrede, Öcalan’ın perspektiflerinden hazırlanan politik rapor ve PKK Merkez Komite raporu okundu. Raporda, “PKK, Kürdistan’ın son 50 yılına damgasını vurdu, yok olmanın eşiğine gelen Kürtlüğü yeniden diriltti” denildi. PKK’nin Kürt tarihi açısından yeni bir milat olduğu vurgulanan raporda, “Birinci Kongre, ulusal yok oluşa giden tarihe radikal bir müdahaleydi. 12. Kongre ise PKK ile yürütülen bir dönemi sona erdirme ve özgürlük tarihinde yeni bir dönemi başlatmanın önünü açıyor” ifadelerine yer verildi.
Raporda, PKK’nin kuruluş kongresinin Kürt halkına hitap ettiği, 12’nci kongrenin ise tüm ezilen halkların kurtuluşunu hedeflediği belirtildi. “PKK’nin örgütsel yapısını feshederek silahlı mücadeleyi sona erdirmek, Kürt özgürlüğünü ve demokratik toplum mücadelesini yeni stratejilerle yürütmenin önünü açıyor” denildi.

“PKK, Kürdistan Tarihinin En Şanlı Dönemini Yarattı”

PKK Merkez Komite raporunda, PKK’nin Kürt kahramanlığının, cesaretinin ve fedakârlığının sembolü olduğu vurgulandı: “PKK’lilik, kadın özgürlüğü temelindeki özgür Kürt varlığını temsil eder. Kürdistan’da onur, şeref, bağlılık, cesaret ve fedakârlık PKK ile yeniden anlam bulmuştur. Apocu Hareket, PKK ismiyle tüm bunları yaratmış, şimdi de 12. Kongre ile bu hakikati Kürdistan tarihindeki şerefli yerine oturtmaktadır.”
Raporda, PKK’nin bu kararı kendi öz iradesiyle aldığı ve özgür yaşam ile demokratik toplum hedefinde daha ileri gitmeyi amaçladığı ifade edildi.

Oybirliğiyle Alınan Tarihi Kararlar

Üç gün süren kongrede, siyasal-askeri süreçler değerlendirildi ve “yeni mücadele dönemi” gündeme alındı. Kongre Hazırlık Komitesi’nin sunduğu “Önderlik, Şehitler, Gaziler, PKK’nin Örgütsel Varlığı ve Silahlı Mücadele Yöntemi ile Demokratik Toplum İnşası” karar tasarıları, yoğun tartışmaların ardından oybirliğiyle kabul edildi. En çok merak edilen “PKK’nin Örgütsel Varlığı ve Silahlı Mücadele Yöntemi” tasarısı, “Pratikleşme süreci Önder Apo tarafından yönetilmek üzere PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması” kararını içeriyordu.

İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Son Haberler