Batman’da Kadın Kültür ve Sanat Festivali başladı

    Batman’da düzenlenen Kadın Kültür ve Sanat Festivali sergi, panel ve film gösterimiyle başladı. Festival, yöresel kıyafetler sergisi ve konserlerle devam edecek.

    Batman'da düzenlenen Kadın Kültür

    BİNGÖL – Sanatça Organizasyon, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) “Jina Azad Hunera Azad/Özgür Kadın Özgür Sanat” sloganıyla düzenlediği Kadın Kültür ve Sanat Festivali başladı.

    Petrol İş Batman Şubesi’nin bahçesindeki etkinlik ressam Ruken Ekinci’nin sergisi ile başladı, sanatçı Devrim Demir ve Saliha Ayata’nın katılım gösterdiği panel ile devam etti.

    ‘TARİHTE İLK KÜLTÜR KIYIMI MEZOPOTAMYA’DA OLMUŞ’

    Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) Başkanı olan ve “Mezopotamya’da kültürel soykırım”  başlığıyla sunum yapan Devrim Demir, panelde şöyle konuştu:

    “Mezopotamya halkların kültürünün geliştiği doğup büyüdüğü yerdir. Kültür burada bir kimlik oluşturmuş. Bu kimlik buradaki halkın yapısını ortaya koymuştur. Ve gelişimine büyük katkı sunmuştur. Tarihte ilk kültür kıyımı Mezopotamya bölgesinde olmuş. Günümüz politikasında bir kültür soykırımı dayatılıyor. Kültür soykırımı sürekli egemenlerin bir politikası haline gelmiştir. Ve bunu kendine hedef olarak seçmiştir.”

    ‘HAK VERİLMEZ ALINIR’

    Kadının kültür, sanat alanında rol ve misyonunun önemli olduğuna vurgu yapan KASED yöneticisi Saliha Ayata ise konuşmasında şunları söyledi:

    “Kadınlara biçilen rol evde yemek yapmak, temizlik yapmak veya çocuk doğurmak. Bunun dışında bir seçenek sunulmuyor. Ancak kadınlar verdiği mücadele ile ‘hak verilmez alınır’ gerçeğini ortaya koydu. Kadın birçok alanda öncü rolü üstlendi kültür ve sanat alanında da bu böyle gelişti. İlk çağlarda kadının kendini geliştirmesi gizli ve örgütlü bir şekilde olmuştur. Ahlak bariyeri oluşturup kadının kültür ve sanat ile uğraşmasının önüne geçmek istemişler. Kadının toplumda yer alması bir ahlak sorunu olarak lanse edildi. Topluma bunu benimsetmişlerdi.”

    ‘KÜRT KADINI SANATIN ÖNCÜSÜ OLDU’

    Kürt kadınının kültürü var etme mücadelesine değinen Ayata, “Kürt kadınların eserleri topluma ulaştı ve bu kadınlar o toplumun öncüleri sayıldı. Aslında dünya kadınlarına bu konuda öncülük ettiler. Kürt kadını toplumun ahlak dayatmasını kırdı. Lakin bu kırım ve saldırılara rağmen Kürt Kadını kültürünü korumuştur. Örneğin her anne kendi evinde bir hikaye ve öykü anlatıcısı olmuştur. Dengbêjler evlerden topluma yayılmıştır. Böylelikle toplum kendi kültürünü korumuştur” diye konuştu. (ÇEWLİK.NET)