ÇEWLİK.NET – Diyarbakır’ın Dicle İlçesi’ne bağlı Kırkpınar Köyü Teke Mezrası’nda köylüler, nesli tükenme tehdidi altında olduğu için avlanması yasak olan çengel boynuzlu dağ keçisinin bedeninden ayrılmış kafasını buldu. Aramaların genişletilmesi üzerine, dağ keçisinin yüzülmüş derisine de köy içerisinde rastlandı.
CİMER’E BAŞVURDULAR
Amida Haber’in aktarımına göre defalarca görmelerine rağmen, çengel boynuzlu dağ keçilerini koruduklarını belirten köylüler, suçluların tespiti için CİMER’e başvurdu. Kaçak avlanmaya karşı tedbir alınmasını isteyen köylülerin dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:
“Hayvan popülasyonu zengin olan coğrafyamızda önümüzdeki süreçlerde avlanması yasak olan ve nesli tükenmekte olan canlıların yok olmaması için ivedi olarak hayvanların gerek sulak alanlara gerekse geçiş noktalarına gerekli çalışmaların yürütülmesi ve söz konusu şahıslarla ilgili tespit edilmesi durumunda işlem yapılmasını arz ederiz.”
DAĞ KEÇİSİ VURMANIN CEZASI NE KADAR?
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı listeye göre, dağ keçisi vurmanın cezası 250 bin, çengel boynuzlu dağ keçisi vurmanın cezası 150 Bin, boz ayı vurmanın cezası ise 50 bin TL olarak belirlenmişti.
DAĞ KEÇİLERİ
Dağ keçisi (Capra aegagrus) ya da yaban keçisi, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Liste kriterlerine göre global ölçekte nesli “neredeyse tehdit altında” (NT – near threatened) olan, Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz bölgesinde ise “hassas” (VU – vulnerable) durumda oldukları için nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kritik bir tür.
Bu nedenle de 1984’ten beri Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nin (Bern 1979) “kesin koruma altındaki türler” Ek-II Listesi’nde yer alıyor.
Dolayısıyla yaban keçilerinin her türlü kasıtlı yakalanması, alıkonması ve kasıtlı öldürülmesi yasak olduğu gibi, canlı veya cansız olarak elde bulundurulması ve iç ticareti de yasağa tabi.
Yaban keçileri ayrıca iç mevzuat dahilinde bakanlığın koruma altına aldığı hayvan listesinde yer almasına rağmen bu yıl “kırsal kalkınmaya destek” amacıyla bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından av turizmi kapsamında avlanmasına izin veriliyor.
Ayrıca dağ keçileri, Kürt mitolojisinde önemli bir yere sahip ve Kürtler tarafından kutsal kabul ediliyor. (HABER MERKEZİ)