Dil; insanların duygu, düşünce ve isteklerini anlatmak, birbirleriyle iletişim kurmak amacıyla kullandıkları sesli ya da yazılı göstergeler dizgesidir. Bireylerin birbirleriyle anlaşmaları, kaynaşmaları, uyum içinde yaşamaları ve birikimlerini gelecek nesillere aktarmaları için gereklidir. Dil, onu konuşan toplumun yaşam biçimlerini, kültürlerini, dünya görüşlerini, tarihini ve diğer toplumlarla kurduğu ilişkileri yansıtır. Bir dilin deyimlerine ve atasözlerine bakıldığında o toplumun özellikleri ortaya çıkar.
Anadili bir çocuğun annesinden, ailesinden ve sosyal çevresinden bilinçli bir öğrenim olmadan öğrendiği, hakim olduğu dildir. Öğrenimi doğumla başlar, çocukluk yıllarında şekillenir.
‘DİL ULUSUN SES BAYRAĞIDIR’
Bir dilin oluşup gelişebilmesi yüzlerce hatta binlerce yıl alır. Bir toplumu ulus yapan “dilidir.” Dil o ulusun ses bayrağıdır. Bir ulusun bağımsızlığı ve yaşaması o dilin varlığı ve bağımsızlığı ile olur. Dil kültürün en önemli öğesidir. Bu nedenledir ki işgaller önce dil ve kültür aşılanması ile yapılmakta.
‘ANADİLİMİZ YURTTUR, KUTSALDIR’
Dünyanın en zengin dilleri arasında sekinci sırada yer alan Kürtçe, günümüzde kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Halbuki dilimiz bizim yaşam biçimimizi, kültürümüzü, toplumuzun zenginliğini yansıtıyor. Anadilimiz olan Kürtçeye sahip çıkalım ve atalarımızın gelecek gelecek nesillere ışık olmalarına yardımcı olalım. Gelecek şuurumuzu oluşturalım. Anadilimiz yurttur, kutsal ve dokunulmazdır. Konuşulması en temel haktır.
“Milletimizi ve istikbalimizi korumak, yabancı diler boyunduruğundan kurtarmak Kürt Milleti’nin boynunun borcudur.”
Zimanê me rûmeta me ye…