ÇEWLİK.NET – Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER), yerel seçim sonuçlarının ardından Bingöl özelinde başlayan tartışmalar hakkında açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“31 Mart 2024 Yerel Seçimler sonrası, Bingöl halkının tercihleri üzerine, hakarete varan eleştirilere maalesef hepimiz şahit oluyoruz. 1990 yılında Bingöl’ün kuzey İlçeleri halkları tarafından İstanbul Kadıköy’ de kurulan Kayy-Der Kültür Derneği yöneticileri olarak, bu yazıyı yazma gereği duyduk. Bingöl ile ilgisi ve alakası olmayan, demografik yapısını bilmeyen, Bingöl ve İlçelerinde yaşamayan, harita üzerinde dahi yerini bulamayacak, basında ve sosyal medyada yazılar yazan kalemşörlerin konu hakkında ahkam kesmelerini gayri ahlaki buluyoruz.
Araştırma konusu olabilir. Fakat kulaktan dolma bilgilerle her önüne gelenin ahkam kesmemesi gerekir. Suçu Bingöl halkların da arayanlar, biliyoruz ki bir siyasi partinin ya mensubu ya da sempatizanıdır. Bizce suçlu aranacaksa yapılamayan, becerilemeyen ittifak çalışmalarında aranmalıdır. İstanbul’ da başarılan çalışmayı, Bingöl’ de yapamayanlar, beceremeyenler düşünmelidir.
Üretimden yana hiçbir fabrikası, katma değer yaratacak yatırımları olmayan bir kentten bahsediyoruz. Genellikle Diyarbakır’a, Avrupa’ya, İstanbul’a son 50 yılda büyük göç veren, Bingöl dışından asker ve memur göçü alan kadim bir kent.
Dersim Amed illeri arasında devletin karakolu haline getirilmek istenen, Jitemin, Kontrgerillanın cirit attığı, Kalekollardan önce her köyünde askeri karakollarının olduğu, 90′ lardan sonra zorla köyleri boşaltılan, insansızlaştırma politikalarının yoğun yaşandığı, hala bazı köylerinde mayın bulunan, 30 yıl önce başlayan Barajlar ve HES’ lerin yapımıyla ekolojik kırıma uğrayan, karşı duruş sergileyen yurtsever kişi ve kurumların hain olarak damgalandığı, insanlarımızın susturulduğu ve kumpaslar kurulup zorla ihbarcı yapıldığı, iş imkanları sunulmadığından koruculuk yaptırıldığı, doğa harikası bir kentten bahsediyoruz. Çok dinli, mezhepli, çok dilli, çok kültürlü halkların, dışardan gelen memur ve göçle birlikte yaşadığı kadim kent Bingöl.
20 yılı aşkındır çöreklenen siyasi bir partinin yönettiği, İlçelerini askerlerin yönettiği, en kabadayı Kaymakamın 1 yıl kalabildiği, stajyer Kaymakamlar mezarlığıdır Bingöl. İlçelerinde halktan çok asker oylarıyla yerel yöneticilerin seçildiği, askerlerin istemediği partinin seçilemediği, Bölgede Kültürel Festivaller düzenlemek isteyen yurtsever sivil toplum kuruluşlarına, “güvenlik nedeniyle” savsatasının bahane edilerek izin verilmediği, Bingöl merkezinde uyuşturucu ticaretinin pik yaptığı, gençlerin bu illete bağımlı olduğu, 3000′ e yakın yurtsever gencin Avrupa’ya kaçtığı, nüfusuna göre ülke sıralamasında İntihar vakalarının en çok yaşandığı bir kenttir Bingöl.
Seçim tercihlerinden dolayı, Bingöl halklarını eleştirenlere, Bingöl’ü ziyaret etmeye, orada siyasi örgütlenme çalışmaları yapmaya, kentin tarihsel geçmişini tanımaya, uygulanan zorunlu göç ve asimilasyon politikalarını anlamaya davet ediyoruz. Sadece bunlar için değil, baharda, sonbaharda Bingöl’e gelip İlçelerinde, köylerinde güzelim doğasını içine çekerek rûn û toraq yemeye, kavurmasını ve balını tadarken bir de çayımızı içmeye, dönerken de insanlarının gözünün içine bakarak aynı eleştirileri yapabilecek misiniz merak ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)