Genç, kum ocaklarından kurtuluyor

    Bingöl Haber – Genç Belediye Başkanı Kemal Tartar kum ocaklarının kaldırılacağını duyurdu: “Milyonlar harcanan millet bahçesinde insanları toza boğamayız.”

    Bingöl Haber - Genç

    ÇEWLİK.NET – Bingöl’ün Genç ilçesinin Belediye Başkanı Kemal Tartar, Genç’teki kum ocaklarının kaldırılması için çalışmalara başladığını duyurdu. Birçok sivil toplum örgütünün kaldırılması için kampanyalar düzenlediği ocaklar Tartar’ın da seçim vaatlerinden biriydi. Başkan seçilir seçilmez çalışmalara başladığını belirten Tartar, şunları söyledi:

    “Seçim sürecinde ilçemiz girişinde bulunan, ilçemizin imajı kadar görüntü, gürültü ve çevre kirliliğine de neden olan kum ocaklarının kaldırılması yada başka alanlara taşınması konusunda halkımıza beyanda bulunmuştum. Göreve gelir gelmez bunu gerçekleştirmek için çalışmalarımızı raporlar halinde oluşturup ilgili tüm kurumlara gönderdik. Devlet bu alana milyonlarca lira tutan millet bahçesi yatırımı yapmış her gün yüzlerce, belki binlerce insanımızı buraya toplayıp toza boğamayız. Bir de Murat Nehri güzergahı boyunca, çevreyolu ve rekreasyon alan çalışmalarımız olacak. Tüm bunların sağlıklı yapılabilmesi içinde bu ocakların mutlak suretle kaldırılması gerekiyor. Her ne olursa olsun bu ocakları kaldırma konusunda kesin kararlıyız.”

    HÜLAKÜ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, kum ocaklarının yarattığı tahribatı Aralık ayında (2023) Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması için önerge veren Hülakü, şunları kaydetti:

    ‘EKOSİSTEMİ BOZUYOR’

    “Kum ocakları işletmelerinin faaliyetlerinden dolayı, yerel bitki örtüsü ciddi anlamda tahribata uğramakta ve bu durum, birçok canlının ve bitki türünün yaşam alanlarının kaybına yol açarak yerel ekosistemi bozmaktadır. Yerel ekosistemin bozulmasından en çok etkilenen bir başka grup ise endemik türlerdir. Endemik türlerin yok olması, biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz bir etki yaratmakta ve ekosistemi dengede tutan işlevleri sekteye uğratmaktadır. Kum ocaklarının faaliyetleri sırasında kullanılan kimyasallar, su kaynaklarını kirlettiği için sucul yaşam olumsuz etkilenmektedir. Kum ocaklarının neden olduğu doğal tahribatın bedelini, doğada bulunan canlı cansız tüm varlıklar ödemek zorunda bırakılmaktadır.

    ‘TARIM ALANLARI YOK OLUYOR’

    Bingöl’de de özellikle Murat Nehri çevresinde birçok kum ocağı faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösteren kum ocakları nedeniyle yeraltı suları ve yüzeysel suların miktarı azalıp kalitesi düşmektedir. Verimli tarım alanları zarar görmekte veya yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Murat Nehri çevresinde bulunan yerleşim yerleri ve ulaşım ağları da kum ocaklarının verdiği zarar ve tahribattan etkilenmektedir. Kum ocaklarının faaliyetleri nedeniyle nehrin akış yönünün değişmesi, nehrin doğal seyrini bozmaktadır. Bu bağlamda;

    Bingöl’de faaliyet gösteren kum ocaklarının tarımsal alanlara verdiği zararın boyutu nedir?

    Kum ocağı faaliyetleri nedeniyle zarar gören mera alanlarının tespitine ilişkin bir çalışma var mıdır?

    Nehir ve dere yataklarına, kum ocağı işletmelerinin kurulmasını engellemek üzere Bakanlığınızca bir çalışma yürütülmekte midir?

    Kum ocağı faaliyetlerinin, Murat Nehri’nde neden olduğu su kirliliğine ilişkin bir tespit çalışması yapılmış mıdır? Yapılmış ise sonuçları nelerdir?”

    BAKAN CEVAP VERMEDİ

    Bakan Yumaklı, Hülakü’nün soru önergesini yanıtlamadı. (HABER MERKEZİ)