ÇEWLİK.NET – Anayasa Mahkemesi (AYM), 2014 ve 2015 yılında 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasının engellenmesine dair kararlarında, “toplantı ve gösteri yürüyüşü” düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AYM’nin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) başvurusunu değerlendiren Yüksek Mahkeme’nin kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
AYM, 2014 ve 2015’te Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs’a kapatılmasıyla ilgili hak ihlali kararı verdi. AYM kararında, ulusal ve uluslararası hukuka atıfta bulunuldu.
‘TAKSİM SEMBOLİK BİR DEĞER, ORTAK HAFIZA’
Kararında, 1977 yılındaki katliama atıfla Taksim’in işçi ve emekçilerin “ortak hafızası” ve “sembolik değeri” olduğuna vurgu yapan AYM, meydanın önemine ilişkin şu değerlendirme yapıldı:
“Bu nedenle işçi ve sendika kültürünün yapı taşlarından biri olan Taksim Meydanı yalnızca 1 Mayıs günü orada olanların dayanışmasının değil, aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir.
Bu durumda kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı’nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır. 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı ile özdeşleşmesi nedeniyle anılan mekanın sınırlanması aktarılmak istenen düşüncenin de sınırlanmasına neden olmaktadır.”
Ayrıca hangi mekanın toplantıya en uygun olacağını seçme serbestisinin toplantının düzenleyicilerine de tanınması gerektiği bildirildi.
Yüksek Mahkeme, başvuruda yer alan “kötü muamele yasağının ihlal edildiği” iddiasını ise “açıkça dayanaktan yoksun olduğu” gerekçesiyle reddetti.
TAKSİM’İN SEMBOLİK ANLAMI
Taksim’de 1 Mayıs 1977’de meydanda bulunan binlerce kişiye çevre binalardan ateş açılması sonucu 34 kişi ölmüş, 136 kişi de yaralanmıştı.
Bu nedenle Taksim Meydanı, 1 Mayıs kutlamaları için sembolik bir anlam taşıyor. Ancak yıllardır 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması engelleniyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) engelleme kararını, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle AYM’ye taşımıştı. (HABER MERKEZİ)