Çewlik.net – Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak, faillerin yargılanmasını talep etmek için Galatasaray Meydanı’nda bir kez daha bir araya geldi. 1046’ncı kez gerçekleştirilen eylemde, 1994 yılında Şırnak’ın Silopi ilçesinde kaybolan ve ardından cansız bedeni bulunan 25 yaşındaki Ömer Ölker’in faillerinin cezalandırılması istendi. Eyleme katılanlar, karanfiller ve kayıpların fotoğraflarıyla meydanda adalet nöbeti tuttu.
Ömer Ölker’in Hikayesi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Sebla Arcan, eylemde okuduğu basın metninde Ömer Ölker’in hikayesini anlattı. 15 Nisan 1994’te berber dükkanı için malzeme almaya giderken kaybolan Ölker’in, iki gün sonra İdil’in Duru Köyü mevkiinde cansız bedeni bulundu. Ölker’in gözünden giren bir kurşunla öldürüldüğü tespit edilse de usulüne uygun otopsi yapılmaması, delillerin kaybolmasına yol açtı. Arcan, cesedin başka bir yerde öldürüldükten sonra olay yerine bırakıldığını ve yol üzerindeki jandarma kontrol noktalarından ceset taşıyan bir aracın kimlik göstermeden geçmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
“Faillerin Cezalandırılması Engellendi”
Sebla Arcan, Ömer Ölker dosyasında etkin bir soruşturma yürütülmediğini belirtti. 2014’te zaman aşımı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verilen dosya, ailenin itirazlarına rağmen sonuçsuz kaldı. Midyat Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan itiraz reddedildi, Anayasa Mahkemesi (AYM) ise 2018’de başvuruyu süre aşımı nedeniyle kabul edilemez buldu. AİHM’e taşınan dava sürecinde de AYM’nin, zorla kaybetme davalarına ilişkin uluslararası içtihatları göz ardı ettiği ifade edildi. Arcan, “Hakikatin ortaya çıkarılması ve faillerin cezalandırılması engellendi” diyerek kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.
Aileden Duygusal Mektup
Eylemde, Ömer Ölker’in kardeşi Süleyman Ölker’in mektubu, Cumartesi İnsanlarından İrfan Bilgin tarafından okundu. Mektupta, “31 yıldır aynı acıyı yaşıyoruz. Hakikati bilelim, adalete kavuşalım, insan haklarına sahip olalım ve artık rahat uyuyalım istiyoruz. Çok şey istemiyoruz, dinmeyen acımızın adaletini istiyoruz” ifadeleri yer aldı. Aile, adalet kapısının açılması için devletten insan haklarına dayalı bir adım bekliyor.
Karanfillerle Anma
Eylem, Galatasaray Meydanı’na karanfiller bırakılarak sona erdi. Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini öğrenene ve failler yargılanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini bir kez daha vurguladı.