Çewlik.net – Şırnak’ın Uludere ilçesinde 25 Kasım 2022 Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yapılan basın açıklamasına katılan Cizre Belediye Eşbaşkanı Güler Yerbasan Tunç hakkında “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” suçlamasıyla açılan dava sonuçlandı.
Uludere Asliye Ceza Mahkemesi, Tunç’a 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Karara tepki gösteren Tunç, cezanın kayyım atamalarına gerekçe oluşturmak için verildiğini savundu.
Olayın Arka Planı: 25 Kasım 2022 Uludere Açıklaması
25 Kasım 2022 tarihinde, Uludere ilçesinde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle bir basın açıklaması düzenlendi. Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe, Cizre Belediye Eşbaşkanı Güler Yerbasan Tunç’un da aralarında bulunduğu çok sayıda kadın katıldı. Ancak etkinlik, valilik veya kaymakamlık tarafından herhangi bir yasak olmamasına rağmen engellenmeye çalışıldı. Buna rağmen açıklama yapıldı.
Uludere Savcılığı, etkinlik sonrası Güler Tunç hakkında “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame, Uludere Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Mahkeme Süreci ve Karar
Uludere Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına Güler Yerbasan Tunç katılmazken, avukatı hazır bulundu. Duruşma, kimlik tespitiyle başladı. İddia makamı, Tunç’un cezalandırılmasını talep etti. Savunmaların ardından mahkeme, Tunç’a “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Güler Tunç’tan Karara Tepki: “Halkımıza Hizmet Etmeye Devam Edeceğiz”
Cezaya tepki gösteren Güler Yerbasan Tunç, kararın siyasi olduğunu ve kayyım atamalarına zemin hazırlamak için alındığını belirtti. Tunç, yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“2022 yılında 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Uludere’de TJA olarak bir açıklama yapacaktık. Valilik ve kaymakamlık yasağı olmamasına rağmen açıklamamız engellendi. Buna rağmen açıklamayı gerçekleştirdik. Seçimlerden sonra davanın açılması, kayyım atamaları için gerekçe arayışıdır. Bugün bana 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Benzer etkinliklerle ilgili üç dosyam daha vardı ve bu dosyalarda takipsizlik ve beraat kararları almıştım. Bizler halkın içinde olmaya ve halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz.”
Tunç, cezanın halka hizmet etme kararlılığını etkilemeyeceğini vurguladı.
Kayyım Gündemi ve Siyasi Baskı İddiaları
Güler Tunç’un açıklamasında dikkat çektiği “kayyım” konusu, Türkiye’de son yıllarda tartışma konusu olan bir mesele. Özellikle belediye eşbaşkanlarına yönelik açılan davalar, kayyım atamalarına gerekçe olarak kullanıldığı iddialarıyla gündeme geliyor. Tunç’un davası da bu bağlamda değerlendiriliyor.
Benzer Davalarda Takipsizlik ve Beraat Kararları
Tunç, benzer etkinlikler nedeniyle hakkında açılan diğer üç davada takipsizlik ve beraat kararları aldığını belirtti.