Çewlik.net – Diyarbakır Tabip Odası, Dicle Üniversitesi’ndeki onkoloji hastalarının ölüme terk edildiğini belirtti.
‘Sağlık alanında ticarileşme ölüm getiriyor’ başlığıyla yapılan açıklamada Diyarbakır’da cihaz ve uzman eksikliğinin bölgede yaşayan kanser hastalarının yaşamına mal olduğu ifade edildi.
Özelleştirme ölüm getiriyor
Bunun yanı sıra sorun olarak belirtilen bir diğer konuysa Dicle Üniversitesi’ne radyoterapi (ışın tedavisi) yapan cihazların ihale usulü firmalarla sağlanması.
Cihaz ve doktor sayısının yetersizliği nedeniyle hastaların gece yarılarına kadar ışın tedavisine alındığı, bu yüzden cihazın sürekli çalışır durumda kaldığı, bunun da aletlerin hızlıca bozulmasına neden olduğu belirtilen açıklamada öne çıkan başlıklar şöyle:
Hastaların tedavisi kesintiye uğruyor
“Cihaz bozulduğunda, ilgili firma cihazı tamir etmediği/edemediği için hastaların tedavileri kesintiye uğruyor, hastalar kür sağlayacak/tedavi edecek ışın tedavisinden mahrum kalıyor. Uzun süredir cihaz tamir edilemediği için hastaların tedavileri aksıyor.
Işın tedavisi, özellikle kanserin tekrarlayabileceği durumlarda hayati önem taşıyor. Kanserin tekrarlayabileceği düşünülen hastalarda ışın tedavisi ve kemoterapi eş zamanlı yürütülmelidir. Zamanında yapılmış tedavi kanserin nüks olasılığını anlamlı olarak azaltıyor.
Sadece üç cihaz var
Çevre illere de hizmet vermek zorunda olan Diyarbakır’da ışın tedavisi yapan üç cihaz bulunuyor, Türkiye’nin diğer illeri ile karşılaştırıldığında bu sayı çok yetersiz görünmektedir. Şu anda DÜTF deki cihaz çalışmamakta, kentteki kamu hastanesinde sadece bir cihaz çalışmaktadır. Bu hastane de kanser hastaları ile dolup taşmış durumda.
Bir an önce çözüm ürerilmeli
Kanser gibi yarı-acil bir hastalıkta her geçen gün hastalar için hayati önem taşıyor. Sağlık otoriteleri yaşanacak ölümlerin sorumlusu olmak istemiyorlarsa sorunun kaynağına yönelik olarak bir an önce çözüm üretmelidir.
(HABER MERKEZİ)