Çewliknet gündeme getirmişti: Kiğı’daki maden talanı Meclis gündeminde

    Çewliknet’in gündeme getirdiği Bingöl’deki maden talanı Meclis gündemine taşındı.

    Çewliknet'in gündeme getirdiği Bingöl'deki

    Çewlik.net – Bingöl’ün Kiğı ve Sancak bölgelerinde maden çalışmaları başlatıldı. Çalışma başlatılan bölgeler ekolojik talana maruz bırakıldı. Köylerde birçok ağaç kesildi, hayvanların doğal yaşamı yok edildi. Maden arama çalışmaları dahilinde yapılan kazılar ve hafriyat kamyonlarının çıkardığı tozlarsa bölgedeki havayı kirleterek insan sağlığını doğrudan tehdit ediyor.

    Kirli sular Peri Suyu’na karışıyor

    Tüm bunlarla birlikte Kiğı bölgesinde maden atık sularının biriktiği üç havuz yapıldı. Çewliknet’in ulaştığı kaynaklar, havuzların 150 metre derinliğe sahip olduğunu ve buradan sızan suların Peri Suyu’na karıştığını söyledi. Bölgenin de en önemli su kaynaklarından biri olan Peri Suyu, Fırat Nehri’ni besleyen en büyük kollardan biri.

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü de Çewliknet’in gündeme getirdiği bu konuyu Meclis’e taşıdı. Hülakü, cevaplaması üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na şu soruları yöneltti:

    • Bakanlığınız, Kiğı ve Peri Vadisi’ndeki maden arama faaliyetlerinin çevreye ve su kaynaklarına verdiği zararları incelemiş midir?
    • Selenk Çayı ve Peri Suyu’nun kirlenmesine yol açan maden atıklarının çevresel etkilerini azaltmak için ne tür tedbirler alınmıştır
    • Bölgedeki maden arama faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik bir planlama var mıdır?
    • Maden sahalarının bölgedeki ekosisteme zarar vermeden işletilmesini sağlayacak önlemler nelerdir?
    • Halk sağlığını korumak adına maden faaliyetlerinin çevreye zarar vermesi durumunda bu faaliyetlerin iptal edilmesi düşünülmekte midir?”

    Hülakü, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya ise şunları sordu:

    • Bakanlığınız, Kiğı’daki maden faaliyetlerinin bölgedeki tarım ve hayvancılığa verdiği zararları incelemiş midir?
    • Maden atıklarının tarım alanlarına ve su kaynaklarına karışmasını önlemek için ne gibi önlemler alınmıştır?
    • Bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin zarar görmemesi için maden arama çalışmalarının durdurulması düşünülmekte midir?
    • Maden faaliyetlerinden etkilenen çiftçilere ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara yönelik tazminat ödenmesi planlanmakta mıdır
    • Tarımsal faaliyetlerin devamlılığı için su kaynaklarının korunmasına yönelik bir proje mevcut mudur?”

    (HABER MERKEZİ)

    Bu içerik Dijital Medya Araştırmaları Derneği’nin bir operasyonu olan NewsLabTurkey tarafından desteklenen bir medya geliştirme projesinin parçası olarak yayınlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamen Çewlik.net’e aittir ve hiçbir koşulda Dijital Medya Araştırmaları Derneği’nin duruşunu yansıtmamaktadır.