KHK İle İhraç Edilen Öğretmen İcralık Oldu

    KHK ile ihraç edilen Mehmet Şahin, emekli ikramiyesini alabilmek için verdiği hukuki mücadeleyi kaybetti. Şahin, dosya masrafı ve avukat ücreti olan 24 bin lirayı ödeyemediği için icralık oldu.

    KHK ile ihraç edilen

    Çewlik.net –  Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır şubesi üyesi Mehmet Şahin, 29 Ekim 2016’da 675 No’lu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi. Olağanüstü Hal (OHAL) Komisyonu, Şahin’in işe iade başvurusunu 2 buçuk yıl sonra açılan bir soruşturma gerekçesiyle reddetti.

    Emekli ikramiyesini alabilmek için hukuki mücadelesini sürdüren Şahin, açtığı davalardan da sonuç alamayınca avukatlık ücretleri ve dosya masrafı olarak 24 bin TL borçlandırıldı. Dosya masraflarını karşılayamadığını söyleyen Şahin, bu nedenle de hakkında icra takibinin başlatıldığını belirtti.

    ŞAHİN’İN HUKUK MÜCADELESİ

    Hakkında herhangi bir idari ve adli soruşturma olmadığı halde 2016’da KHK ile ihraç edildiğini söyleyen Şahin, “AİHM’in önerisi ile Ankara’da oluşturulan OHAL komisyonu 4 yıl sonra başvurumu reddetti. OHAL Komisyonun aleyhime verdiği karara karşı Ankara İdare Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulundum.

    Ankara 21’inci İdare Mahkemesi ihraç olmamdan 2,5 yıl sonra 2018 Mayıs ayında hakkımda açılan bir davayı gerekçe göstererek, komisyonunun kararını yerinde buldu. Ardından başvurduğum Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay da aynı gerekçelerle aleyhime karar verdi” dedi.

    EMEKLİ İKRAMİYESİ VERİLMEDİ, MAHKEME ‘HUKUKA UYGUN’ DEDİ

    Dava dosyasını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürdüğünü belirten Şahin, şunları anlattı:

    “İhraç olduğumda 25 yıllık hizmet süresini doldurmadığımdan emekli olamıyordum. Özel bir şirkette asgari ücretli çalışarak, 25 yıllık hizmeti doldurdum. Emeklilik için başvurduğumda hizmet birleşimi yaptığım için, yani hizmetimin hepsi emekli sandığına bağlı olmadığı için emeklilik ikramiyesinin de ödenmeyeceği söylendi.

    Oysa Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) bağlı çalıştığımda da benden kesilen vergiler aynı devletin kesesine gidiyordu. Bu haksızlığı ortadan kaldırılması ve emeklilik ikramiyesinin bana ödenmesi için Ankara 10’uncu İdare Mahkemesi’ne dava açtım. Bu dava da 24 Ekim 2024’te aleyhime sonuçlandı. 25 yıl boyunca maaşımdan kesilen emekli keseneğinin bana ödenmemesini mahkeme hukuken yerinde buldu. Aleyhime karar veren mahkeme aynı zamanda mahkeme masraflarını ve SGK’ye avukatlık ücretini ödeme yapmama hükmetti.”

    İCRALIK OLDU

    Mahkeme kararının kendisine ulaşmadan SGK avukatlarının 3 Aralık 2024’te icra takibi başlattığını ifade eden Şahin, şu ifadeleri kullandı:

    “Mahkemelerde hakkımı ararken icralık oldum. 9 yıldır KHK mağduruyum. Bu parayı ödeyecek durumda değilim. Emeklilik ikramiyemi vermeyerek, beni mağdur eden SGK, şimdi de evime icra getirecek. Bir evim var, herhalde onu da almak istiyor.

    Artık haklı da olsak icralık olma korkusuyla mahkemeler de dava açamıyoruz. Mahkeme masrafları ve karşı tarafın avukatlık ücretinin yüksekliği hak arama önünde büyük engel oluşturuyor. Maalesef parası olmayan artık mahkemelerde hakkını arayamıyor. ‘KHK’lılar ağaç kökü yesin’ diyen zihniyet bütün acımasızlığı ile bizi mağdur etmeye devam ediyor.” (MA)