20.5 C
Bingöl
Cuma, Mayıs 23, 2025

Van Devlet Tiyatrosu’nda Kürtçe Oyuna Engel: Nûpelda Tiyatro Topluluğu’ndan Tepki

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Dört dağ içinden bildiriyoruz.
VAN – Van Devlet Tiyatrosu, Nûpelda Tiyatro Topluluğu’nun “Ma diz yek e!” adlı Kürtçe oyun için yaptığı salon taleplerini reddetti. Tiyatro topluluğu, engellemelerin Kürtçeye yönelik sistematik bir dışlama politikası olduğunu savunuyor. Van Barosu’nun girişimleri sonuçsuz kalırken, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı’nın atadığı müdür Ferdi Erkmen’in benzer tutumları daha önce de sergilediği iddia ediliyor.

Nûpelda Tiyatro Topluluğu’nun Salon Talebine Ret

Nûpelda Tiyatro Topluluğu, Kürtçe tiyatro oyunu “Ma diz yek e!”yi sahnelemek için Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü’ne 28 Şubat’ta başvuruda bulundu. Topluluk, oyunu 6, 7 veya 8 Nisan 2025 tarihlerinde sahneleyebileceklerini bildirdi. Ancak müdürlük, talebi reddetti. Bunun üzerine topluluk, 27 Mart’ta yeni bir başvuru yaparak 4, 5 veya 6 Nisan tarihleri için salon talep etti. Bu talep de “salon uygun değil” gerekçesiyle geri çevrildi.
Mezopotamya Ajansı’ndan Ruken Polat’ın aktardığına göre, 4 Mayıs’ta “Albayın Karısı” ve 5 Mayıs’ta “Manevi Gıcırtılar” adlı oyunlar aynı sahnede oynanırken, topluluğun talep ettiği 6 Mayıs tarihinde tiyatroda herhangi bir etkinlik bulunmuyordu. Tiyatro topluluğu üyeleri, ilk başvurunun “müdür Ferdi Erkmen uygun görmedi” gerekçesiyle reddedildiğini aktardı.

Van Barosu Devrede, Yetkililerden Yanıt Yok

Van Barosu, Kürtçe oyunun sahnelenmesi için girişimlerde bulundu ancak sonuç alamadı. Van Devlet Tiyatrosu yetkilileri, konuya dair sorulara yanıt vermeyerek açıklama yapmaktan kaçındı. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı tarafından Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü’ne atanan Ferdi Erkmen’in, daha önce de farklı tiyatro oyunlarına yönelik benzer engellemelerde bulunduğu öne sürülüyor.

“Kürtçe Tiyatro Sistematik Olarak Dışlanıyor”

Nûpelda Tiyatro Topluluğu’ndan avukat Ali Şapkacı, yaşananların tesadüf olmadığını ve Kürtçe tiyatroya karşı sistematik bir dışlama politikası uygulandığını belirtti. Şapkacı, şu ifadeleri kullandı:
“Devlet tiyatrosu gibi kamusal kurumların görevi, sanatı ve sanatçıyı desteklemektir. Dili ya da içeriği nedeniyle dışlamak değil. Kürtçe yasal olarak serbest olmasına rağmen, fiilen kriminalize ediliyor ve bürokratik engellerle görünmez kılınıyor. Aynı yaklaşımın farklı şehirlerdeki Kürtçe tiyatro topluluklarına karşı tekrar etmesi, sistematik bir dışlayıcı tutumu ortaya koyuyor.”
Şapkacı, kamu kurumlarının sanata ve anadilde üretime destek vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Kürtçeyi baskılayarak değil, kamusal alanda görünür kılarak bu ülkeye katkı sunabilirsiniz” dedi.

Kürtçe Tiyatro ve Sanatın Önündeki Engeller

Türkiye’de Kürtçe tiyatro, uzun süredir çeşitli engellerle karşı karşıya. Farklı şehirlerdeki tiyatro toplulukları, sahne bulma ve oyunlarını sergileme konusunda bürokratik zorluklarla mücadele ediyor. Nûpelda Tiyatro Topluluğu’nun yaşadığı bu olay, Kürtçe sanat üretimine yönelik kısıtlamaların devam ettiğine işaret ediyor.
Ali Şapkacı, bu tür engellemelerin demokratik eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, “Anadilde tiyatro yapan sanatçılara kamu kurumlarını kapatmak, sanatın ve dilin önünü tıkamaktır. İdare, tarafsız davranma yükümlülüğünü ihlal ediyor” diye konuştu.

Kamuoyundan Tepki Bekleniyor

Nûpelda Tiyatro Topluluğu, “Ma diz yek e!” oyununun sahnelenmesi için mücadele etmeye devam edeceğini duyurdu. Topluluk, kamuoyunun desteğini beklerken, Van Devlet Tiyatrosu’nun tutumuna yönelik tepkiler de artıyor. Kürtçe sanatın görünürlüğü ve desteklenmesi için çağrılar yükseliyor.

İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Son Haberler