ÇEWLİK.NET – Serê Salê (yılbaşı) geleneksel Kürt toplumunda Hicri takvime göre kutlanan yeni yıl. Kutlamalar her yıl 13 ocak akşamı başlıyor ve 3 gün sürer.
Bu gece, geçmiş yılın hatalarından ders alınır, yeni yılda daha mutlu ve huzurlu bir yaşam dilenir. Ayrıca dayanışma ve birlik-beraberlik duygusunu da beraberinde getirir. Bu gecede insanlar bir araya gelerek, birbirlerinin yanında olduklarını gösterirler.
Serê Salê’nin kökenleri, Mezopotamya’daki eski medeniyetlere kadar uzanır. Sümerler, Akadlar, Asurlular ve Babiller, güneş yılı esaslı bir takvim kullandıkları için, yeni yıllarını da 13 Ocak’ta kutlarlardı. Kürtler de bu geleneği benimseyerek, Serê Salê’yi yılbaşı olarak kutlamaya devam ettiler.
İslamiyet’in kabulünden sonra Serê Salê kutlamaları bazı İslami unsurlar da eklenerek devam etti. Örneğin, bu gecede namaz kılınması ve dua edilmesi gibi gelenekler ortaya çıktı.
SERE SALE NASIL KUTLANIR?
Bu gecenin kendine has ritüelleri var, Serê Salê gecesi evde temizlik yapılır ve yeni kıyafetler giyilir. Geleneksel yemeklerle birlikte özellikle tatlı ve şekerli yiyecekler yapılır. Yaşlılar ziyaret edilir ve onlara hediyeler verilir. Davul – zurna eşliğinde eğlenceler düzenlenir, aile ve dostlar bir araya gelir, eğlenceler düzenlenir.
ÇOCUKLAR NASIL KUTLAR?
Kız çocuklar erkek kıyafeti giyip , yüzlerine soba isi veya koyun yünü ile takma sakal ve bıyık yaparlar. Erkek çocuklar ise yazma takıp, kadın elbisesi giyerek kapı kapı dolaşır. İçlerinden bazıları def veya erbane çalar. Ev sahibinden kapıyı açana, ‘Sersala we pîroz be’ yani “yeni yılınız kutlu olsun” der ve bahşiş beklerler. Gece boyunca topladıkları bahşiş ve aldıkları hediyeleri (çoğunlukla ceviz, pestil ve badem) daha sonra kendi aralarında paylaşırlar.