BİNGÖL – Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım 2004’te evlerinin önünde katledilen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz, ölümlerinin 19’uncu yılında Atatürk Mahallesindeki kabirleri başında anıldı.
Kaymaz ailesi fertlerinin yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri ve çok sayıda kişi anmaya katıldı. Uğur ve babasının fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıyan kitle, sık sık “Şehît namirin” sloganı attı.
NE OLMUŞTU?
12 yaşındaki Uğur Kaymaz, babası Ahmet Kaymaz ile birlikte 21 Kasım 2004’te Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki evlerinin önünde polis tarafından açılan yaylım ateşi sonucu öldürüldü. Mardin Valiliğinden yapılan ilk açıklamada iki teröristin çatışma sırasında öldürüldüğü söylendi.
Polis memurları Mehmet Karaca, Yaşafettin Açıkgöz, Seydi Ahmet Döngel ve Salih Ayaz tutuksuz yargılandı ve beraat etti. Mardin Emniyet Müdürü Kemal Dönmez de, soruşturma sırasında bazı polis memurlarıyla birlikte açığa alındı.
Meclis İnsan Hakları Komisyonu, incelediği olayı meclise taşıdı. Polis memurlarının dava sürerken göreve iade edilmesi ve daha sonra başka yere tayin edilmesi konusunda mecliste soru önergesi verildi. Güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’de görülen dava sırasında müdahil avukat Tahir Elçi “Tarafsız yargılama istiyoruz” dediği için adil yargılamayı etkilemeye çalışmakla suçlanarak hakkında dava açıldı.
2015’te yapılan ‘Yargılamanın Yenilenmesi’ talebi Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından gerekçe gösterilmeden reddedildi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’nin yaşama hakkını ihlal ettiğine hükmetti ve Makbule Kaymaz’a 65 bin Euro maddi, 50 bin Avro manevi tazminat; Emine Kaymaz’a 5 bin Euro maddi, 15 bin Euro manevi tazminat ve Reşat Kaymaz’a 5 bin Euro manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Türkiye AİHM’e, olayda orantılı güç kullanıldığı yönünde savunma yaptı.
4 Ağustos 2009’da Kızıltepe Belediyesi Uğur Kaymaz’ın adının verildiği bulvar üzerinde bulunan meydana bir heykelini diktirdi. Heykel 2017’de belediyeye atanan kayyım Ahmet Odabaşı tarafından kaldırıldı. Uğur Kaymaz’ın annesi Makbule Kaymaz da, 2016 yılında kayyım Ahmet Odabaşı tarafından KHK ile, oğlunun öldürüldüğü 21 Kasım tarihinde belediyedeki işinden atılmıştı.
12 yaşında 13 kurşunla öldürülen Kaymaz’ın olay sırasında üzerinde olan giysileri Devrimci 78’liler Federasyonu’nun Ankara’da her yıl eylül ayında açtığı, 12 Eylül Utanç Müzesi’nde 2012 yılında sergilendi.
2012’de CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Uğur Kaymaz Davasıyla ilgili AİHM’in sorularına verilecek cevaplarla devletin safını belirleme noktasında olduğunu, cinayeti işleyen kolluk güçlerinin mi yoksa yaşam hakkı ihlal edilen çocuğun yanında mı pozisyon aldığını ortaya koyacağını belirtti.
Olaydan sonra adını Serdar Gökbayrak olarak değiştiren polis memuru Yaşafettin Açıksöz, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli iken 15 Temmuz darbe girişimi sırasında çıkan çatışmada öldürüldü. Polisin adı Kocaeli’de bir üstgeçide verildi. (ÇEWLİK.NET)