ÇEWLİK.NET – Erzincan’ın İliç ilçesindeki siyanürlü maden faciasında arama kurtarma çalışmaları üç gündür devam ediyor. Toprak altında dokuz işçiden henüz hiçbiri kurtarılamadı.
ÇALIŞMALAR AYLAR SÜREBİLİR
300’den fazla arama kurtarma görevlisinin çalıştığı siyanürlü maden alanında dereye akan toprağın kaldırılmasının aylar sürebileceği söyleniyor.
Toprak kaymasının nedenlerini araştırmak için bölgede çalışma yapan ve aralarında maden saha görevlisinin de bulunduğu yedi kişiden oluşan bilirkişi heyeti gözaltına alındı.
SİYANÜR TEHİDİDİ
Uzmanlar, Erzincan’daki yağmurla birlikte siyanürlü toprağın Fırat Nehri’ne karışarak, yaşamı bitirme tehlikesi olduğuna dikkat çekiyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise maden sahasında meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili, “İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir” açıklamasını yaptı.
NE OLMUŞTU?
Erzincan İliç ilçesindeki siyanürlü altın madeni sahasında 13 Şubat Salı günü saat 14.28’de siyanür ve sülfürik asit dağı göçtü. Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni’nde 10 milyon metreküp toprak 200 metrelik yamaçtan 800 metre boyunca aktı. İçişleri Bakanlığı, dokuz işçinin toprak altında kaldığını açıkladı. (HABER MERKEZİ)