ÇEWLİK.NET – Bingöl’ün Karlıova ilçesinin Derinçay (Xelîfan) köyü, bir süredir kömür madeni ihalesi tartışmalarıyla gündemde. 22 Şubat günü yapılması beklenen ihaleye sivil toplum örgütleri, ekoloji aktivistleri, Bingöl Barosu, TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu ve bir çok kişi itiraz etmişti. DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Hülakü de konuyu Meclis’e taşıyarak maden ihalesinin gerçekleşmesinin termik santrale zemin hazırladığını belirtmişti. Çewliknet’in ulaştığı AKP Milletvekili Feyzi Berdibek ise gelen tepkiler üzerine projenin iptali için bakanlıkla iletişime geçtikleri aktarmıştı.
Maden ihalesine gelen tepkilerin artık Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bugün maden ihalesinin iptal edildiğini duyurdu. Ancak bu iptal ilk değil. 1998’den bu yana Bingöl’de aynı konu gündem oluyor ve tepkiler üzerine bir kaç yıl sonra yeniden başlatılmak üzere ‘iptal’ duyurusuyla askıya alınıyor. Türk Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Bingöl İl Koordinasyon Kurulu da bugün bir basın açıklaması düzenleyerek bu konuya dikkat çekti.
‘İHALEYİ ŞİMDİLİK ERTELİYORUZ’
TKİ’nin projeyi “2886 sayılı devlet ihale kanununa ve 4734 sayılı kamu ihale kanuna tabi olmayıp TKİ ihaleyi yapıp yapmamakta, iptal etmekte veya dilediğinde yapmakta ve en uygun bedeli tespit etmekte serbesttir ve bu durumlarda istekliler TKİ’den herhangi bir ad altında maddi talepte bulunamaz” maddesine dayanarak iptal edildiğini belirten açıklamada bu durum şöyle detaylandırıldı:
“Bu şu anlama gelmektedir; şimdilik bu ihaleyi erteliyoruz. Hele bir yerel seçimler geçsin şartlar olgunlaşsın yıllardır pazarlamaya çalıştığımız madeni elbet bir gün adrese teslim pazarlayacağız demektir.”
‘YAŞAM ALANLARIMIZI RANTA FEDA ETMİYORUZ’
“Yaşam alanlarımızın ranta ve sermaye gruplarına feda edilmesini kabul etmiyoruz” denilen açıklama şöyle sürdürüldü:
“Bölgemizde ne kömür ocağını istiyoruz ne de termik santral istiyoruz. Yaşam alanlarımızın en doğal en yalın haliyle kalmasını istiyoruz. Bizlere hep dayatılan sistem içi çevreciliğe itiraz ediyoruz. Ekolojik bir yaşamın ağlarını örme gayretiyle her türlü yıkım ve talan projelerine karşı duruyoruz. Bu karşı duruşta insanı, insan sağlığını ve doğal bir dünyayı amaçlayan herkesi yanımızda görmek istiyoruz. Başta bölge halkı olmak üzere, biz ve bizim gibi yaşamı savunan STK’ler bu ihalenin sadece bir kömür işletmesi olmadığını devamında termik santral planlanacağını biliyorduk. Dolayısı ile ilgili kurum ve kuruluşları, yerel yönetimleri hassasiyete davet ediyoruz. Bu iptal kararının kalıcı olmasını istiyoruz. Şartlar olgunlaşıncaya kadar rafa kaldırılmasını artık kabul etmiyoruz. Yaşamımızı ve yaşam alanlarımızı ranta, sermaye gruplarına ve endüstriyalizme feda etmeyeceğiz.” (HABER MERKEZİ)