Çewlik.net – HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun Anayasa’nın 4. maddesine karşı olduğunu açıklamasının ardından siyasette başlayan polemik AKP içinde de tartışmaya neden oldu.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, X hesabından yaptığı paylaşımda “Değiştirilmezlik ilkesi, kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir” ifadesini kullanmıştı. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Orhan Miroğlu, Değiştirilmezlik ilkesi’ diye saçma sapan kavramları tedavüle sokanlar, sadece demagoji yapıyorlar” diye yanıt verdi.
TARTIŞMAYI YAPICIOĞLU BAŞLATTI
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu katldığı bir televizyon programında Anayasa’nın ilk üç maddesinin değiştirilemeyeceğini vurgulayan 4. maddenin kaldırılmasını istediklerini belirtirken “4. madde, gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Diğer maddeleri oturalım beraber yazalım. İlk 4 madde değil, 4. madde” ifadesini kullandı.
UÇUM İTİRAZ ETTİ
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum dün X hesabından yaptığı açıklamada Yapıcıoğlu’nun bu açıklamasına yanıt vererek “Değiştirilmezlik ilkesi, kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir” dedi.
Uçum, “Hiçbir yeni kuruculuk, geçmişi sıfırlayarak yapılamaz. Nesnel olarak da öznel olarak da bu imkansızdır. Bu nedenle değiştirilmezlik ilkesi, ülkesel birliğin ve devamlılığın temeli demektir” ifadesini kullandı.
MİROĞLU’NDAN TEPKİ
AK Partili Orhan Miroğlu, Uçum’un bu açıklamasına tepki göstererek X hesabından şu yanıtı yazdı:
“Son bir kez yazıp bu konuyu kapatacağım.
‘Değiştirilmezlik ilkesi’ diye saçma sapan kavramları tedavüle sokanlar sadece demagoji yapıyorlar.
Ayrıca Cumhurbaşkanımızın 15 Temmuz gecesinin ihanet çetesine karşı kullandığı ve başka bir irade tanımadığı için, halkı , uğruna, sokaklara davet ettiği Millet iradesinden üstün hiç bir irade yoktur ve olamaz.
“Kurucu İrade” demokrasi dışı bir kavramdır.
Eğer FETÖ 15 Temmuz gecesi başarabilseydi, Yurtta Sulh Konseyi’nin aklına gelip millet iradesine karşı kullanacağı ilk kavram muhtemelen “kurucu irade” gibi bir kavram olurdu!
Tek Parti, tek Şef döneminin tarih anlayışı ve Türkiye’nin canını bugün de yakmaya devam eden eşi benzeri görülmemiş bir iktidar pratiğini anlatmak istiyorsanız, buyrun bol bol kullanın şu mucizevi “kurucu iradenizi!.”
AK PARTİ İKTİDARI ‘KURUCU İRADE’ DİYENLERLE MÜCADELE EDİLEREK KURULDU
AK Parti iktidarı, “Kurucu irade” denilerek, “kurucu irade” adına, bu ülkenin ve bu milletin tarihinin Selçuklu ve Osmanlı safhasını inkar edenlere karşı ve dişe diş bir mücadeleyle kuruldu.
AK Partilileri yüz yıl sonra “kurucu irade kavramı” üzerinden statükoya, değişmezliğe davet etmek, her nasılsa elde edilmiş bir siyasi konumu/ temsili, istismardan başka bir şey değildir.
Bu kavramı kullanmayı sevenler, ve bu kavrama, millet iradesine rağmen adeta ilahi bir anlam yükleyenler AK Parti’nin kapılarını demokrasiye ve millet iradesine tamamen kapatmasını isteyenlerdir.
Yani 2028 seçimlerini de kaybetmesini isteyenlerdir.
Bu coğrafyada ve bu yüzyılda ve hala İttihatçılık?!!!
Pes doğrusu!
Cumhuriyeti ve temsil ettiği değerleri, milletin talebi ve siyasi konjonktür ve şartların elverdiği ölçüde yeniden yorumlamak ve değişimini istemek demokratik bir hak ve evrensel insan hakları ve özgürlükler bağlamında her türlü uluslararası sözleşmelerle garanti altındadır.”
ERDOĞAN ‘PARTİMİZİN TUTUMU GAYET AÇIKTIR’ DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, “Maksimalist söylemlerin, anayasa tartışmalarına katkı sunmak yerine, bilakis ket vuracağını düşünüyoruz. Tekrar altını çizerek söylüyorum; anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı’nın böyle bir sıkıntısı, böyle bir derdi de yoktur. Partimizin bu konudaki duruşu, tutumu, yaklaşımı gayet açıktır” demişti.
ANAYASA’NIN 4’ÜNCÜ MADDESİ
I. Devletin şekli
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
II. Cumhuriyetin nitelikleri
MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti
MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.
IV. Değiştirilemeyecek hükümler
MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
(HABER MERKEZİ)