ÇEWLİK.NET – Erdal Arıkan 2019 yılının Mart ayından beri Bingöl’ün belediye başkanı. AKP’den aday olan Arıkan yerel seçimlerde 18.954 oy almıştı. Tüm adaylar gibi Arıkan da seçilmeden önce Bingöl’de yapacağı projelere dair birçok vaatte bulundu. Peki bu vaatlerden kaçını gerçekleştirdi?
Bingöl Kent Haber’in derlediği verilere göre seçimlere üç ay kala Erdan Arıkan’ın 21 projesinden sadece ikisi tamamen yapıldı. Dört projenin yapımı devam ediyor, 15’ine ise hiç başlanmadı.
1. ÇAPAKÇUR VADİSİ
Çapakçur vadisinde dere ıslahı yapılarak, bölgesel ve yerel kalkınmaya katkı sağlaması ve kentin modern bir yapıya kavuşturulması amaçlandı. Şehrin sosyal hayatını ve ekonomisini canlandırması hedeflenen proje; parklar, müzikli su fıskiyeleri, yürüyüş ve bisiklet yolları, spor alanları, hobi evleri, dere yakalarını birbirine bağlayan köprüler gibi birçok sosyal alana sahip. Bunların yanı sıra yamaç kısmında kümbet evleri, yapay şelaleler, ışıklandırmalar, ağaçlandırma ve çiçeklendirmeler ile görsel zenginlik oluşturulması hedeflendi.
SON DURUM: Yapım çalışmaları devam ediyor.
2.KENT MEYDANI
Mevcut Hükümet Konağı’nın yerine yürüyüş yollarına sahip, ağaçlandırılmış ve ışıklandırılmış bir kent meydanı projesi. Meydanın altına yapılacak çok katlı otoparkla park sorununun rahatlatılması hedeflendi. Ayrıca İl Özel İdare binası ve lojmanlarnı yıkılarak kent meydanının devamı olacak şekilde düzenleneceği söylendi.
SON DURUMU: Yapım çalışmaları devam ediyor.
3.BARAJI, ŞEYH AHMET TEPESİ, DSİ PARKI
Gülbahar Barajı’nın ve Şeyh Ahmet Tepesi üzerindeki alanın mesire alanına dönüştürülmesi hedeflendi. Ayrıca Devlet Su İşleri (DSİ) Parkı’nın yeniden düzenleneceği söylendi.
PROJENİN SON DURUMU: Gülbahar Barajı ve Şeyh Ahmet Tepesinde yapılacağı belirtilen mesire alanları ile ilgili bir çalışma yapılmadı. DSİ Parkı düzenlenerek hizmete açıldı.
4.MİRZAN SEYİR TEPESİ VE PARK ALANI
Mirzan Seyir Tepesi’nin mesire ve park alanı olarak düzenlenerek seyir terası modernleştirilmesi planlandı.
PROJENİN SON DURUMU: Yapılmadı.
5.BİNGÖL BELEDİYESİ YENİ HİZMET BİNASI
Arıkan’ın seçim vaatleri arasında ilk sırada yer alan ve ‘ilk işimiz’ dediği yeni belediye binası hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:
“23 bin 400 metrekare inşaat alanı, 6 bin 800 metrekare bina alanına sahip yeni hizmet binamız, %95 oranında tamamlandı. Hedefimiz, 2021 yılında tamamlayarak halkımızın hizmetine sunmaktır.”
PROJENİN SON DURUMU: Yeni belediye hizmet binası yapılarak hizmet vermeye başladı.
6.KÜLTÜR MAHALLESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
İhalesi yapılan Kültür Mahallesi kentsel dönüşüm çalışmasının hızlandırılması ayrıca başka mahallelerde de kentsel dönüşüm çalışmaları yapılması hedeflendi.
PROJENİN SON DURUMU: Belediye, binaları TOKİ’ye devretti. TOKİ konut yapımları tamamladı, çevre düzenlemesi aşamasına geçti. Ancak konutlar aradan geçen 7 yıla rağmen hala hak sahiplerine teslim edilmedi.
7.ASKERİ ALANIN DÖNÜŞÜMÜ PROJESİ
Askeri Alan-1: Şehir merkezinin sıkışık durumda olmasından dolayı yeni ticari alanlar, konut alanları, farklı kavşak ve bağlantı yolları, park ve yeşil alanları ile diğer ihtiyaçların da karşılanabileceği yeni yerleşim ve yaşam alanlarına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Arıkan, bu kapsamda ticari alan ve konut alanı başta olmak üzere 2 parçadan oluşan askeri alanın dönüştürüleceğini söyledi.
PROJENİN SON DURUMU: Şehir merkezindeki 30 dönümlük alan, Bingöl Belediyesine devredildi.
8.ŞEHİR PARKI PROJESİ
Askeri Alan-2: Ticari alanın devamı olacak 250 dönümlük askeri alanda yürüyüş yolları, bisiklet yolları, yapay göl ve şelaleler gibi yaşam merkezi olacak bir şehir parkı yapılması hedeflendi.
PROJENİN SON DURUMU: Askeri alan belediyeye devredilmediği gibi proje de hayata geçirilmedi.
9.ASFALT PLENTİ’NİN KURULMASI
Asfalt plenti (sıcak karışım asfalt üretmek için tasarlanmış ekipman) kurularak Bingöl’deki yollara asfalt çalışması yapılması amaçlandı.
PROJENİN SON DURUMU: Asfalt plenti kurularak hizmet vermeye başladı.
10.KÖY PAZARI VE KAPALI SEMT PAZARI
Arıkan, Bingöl’ün üç farklı noktasında üç katlı köy pazarı ve kapalı semt pazarı yapılacağı söyledi. Pazarlarda evlerinde el emeği ile üretim yapan, köyden organik ürün getiren kadınlar için ve dükkan açamayan küçük girişicimler için ürünlerini satabilecekleri alt katı da otopark olan bir alan olarak tasarlandı. Ayrıca pazar yerlerinde sergi ve fuarlar yapılacaktı.
PROJENİN SON DURUMU: Yapılmadı.
11.YENİ ŞEHİRLEŞME ALANLARI
Bingöl’de yatay mimari temelinde ticari alanlar, konut alanları, yeni kavşak ve yollar, yeşil alan, park alanları gibi ihtiyaçlar düşünülerek yeni şehirleşme alanlarının yapılması amaçlandı.
PROJENİN SON DURUMU: Yapılmadı.
12.KUZEY ÇEVRE YOLU
Arıkan, Karayolları tarafından yapılacak Elazığ Muş çevre yolunun etrafında yeni yaşam alanları oluşturularak yaya ve bisiklet yolları yapılacağını söyledi. Yeni çevre yoluyla birlikte Düzağaç yolunun kenarındaki mezarlıktan Karayolları Müdürlüğü’ne kadar düzeltilerek ağaçlandırılması, çiçeklendirilmesi, çimlendirilmesi, ışıklandırılması yapılarak yürüyüş ve bisiklet yollarıyla modern ve kullanışlı hale getirilmesi planlandı.
PROJENİN SON DURUMU: Yapılmadı.
13.YAYA KÖPRÜLERİ
Karşıyaka Mahallesi’nden başlayıp şehir merkeziyle birleşen yaya yolunun daha kullanışlı, modern ve güvenli hale getirileceği söylendi. Mevcut köprü yenilenerek her iki tarafına peyzaj ve aydınlatması yapılması hedeflendi. Ayrıca Kültür Mahallesi, hastane bağlantısı gibi farklı yaya köprüleri yapılacaktı.
PROJENİN SON DURUMU: Şehir merkezi ile Karşıyaka Mahallesi’ni bağlayan yaya köprüsü yapıldı ancak projede bahsedilen peyzaj ve aydınlatma çalışmaları yapılmadı. Yapılan köprü de geçen günlerde Çapakçur Çayı’nın taşması sonucu kullanılamaz hale geldi. Kültür Mahallesi ile Bingöl Devlet Hastanesi arasından yapılacağı belirtilen yaya köprüsü ise yapılmadı.
14.YENİ SU KAYNAKLARI
Bingöl’de yaşanan su sorununu çözmek için mevcut su kaynakları beslenerek ilave kaynaklar, su göletleri oluşturulacağı, ayrıca yapılacak yeni su depoları yapılacağı ve tesisat alt yapısı iyileştirileceği söylendi.
PROJENİN SON DURUMU: Yapılmadı.
15.AKILLI KAVŞAKLAR PROJESİ
Tüm kavşaklar kontrol sistemine entegre edilerek, trafik ışıkları tek yerden yönetilecekti ve kavşaklarda kurulacak sistemler sayesinde bekleme süresi en aza indirilecekti.
PROJENİN SON DURUMU: Yapılmadı.
16.AKILLI DURAKLAR PROJESİ
Toplu taşıma araçlarının durağa geliş zamanları internet sitesinden ve mobil uygulamadan eş zamanlı gösterilecekti.
PROJENİN SON DURUMU: Yapılmadı.
17.AKILLI BİSİKLET PROJESİ Sağlıklı yaşam ve çevreci ulaşım için akıllı bisiklet projesi kentin önemli noktalarında hayata geçirilecekti.
PROJENİN SON DURUMU: Yapılmadı.
18.BİLGİ EVİ VE GENÇLİK MERKEZİ
Etüt dersleri, kulüp çalışmaları, internet ve kütüphane faaliyetlerinin yanı sıra geziler, yarışmalar, spor faaliyetleri ve bilim şenliği gibi birçok sosyal ve sportif etkinliklerinin olacağı bir merkez yapılması hedeflendi.
PROJENİN SON DURUMU: Merkez İnönü Mahallesinde gençlik merkezi yapım çalışmaları devam ediyor.
19.SPOR FAALİYETLERİ
Bingöl’de birçok mahalleye gençlerin spor yapacağı tesisler yapılacağı söylendi. Spor kulüplerinin alt yapılarının güçlendirilmesi için Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ile işbirliği sağlanacaktı. Sporu tabana yaymak, kitleleri sporla buluşturmak amacıyla farklı spor ortamları oluşturulacaktı ve şehir stadyumu yapılacaktı.
PROJENİN SON DURUMU: Yapılmadı.
20.ÇOCUK SOKAĞI
Çocukların dış mekanda enerjilerini atmalarına, oyun oynama ihtiyaçlarını gidermeye, fiziksel ve zihinsel gelişmelerine katkı sağlamaya, arkadaşlık ilişkilerini kurmaya, iletişim ve özgüvenlerine katkı sağlamaya, elektronik aletlere olan düşkünlüğü azaltmaya yönelik; 7/24 güvenlikli ve web üzerinden kameralarla izlenebilen, üzerinde 10 farklı oyun tribünü bulunan çocuk oyun parkı planlandı.
PROJENİN SON DURUMU: Yapılmadı.
21.MOLA EVİ
Engelli çocukların uzmanlarla bir arada olacağı, ailelerin çocuklarını bırakabileceği bir kurum tasarlandı.
PROJENİN SON DURUMU: Yapılmadı.(HABER MERKEZİ)