25.8 C
Bingöl
Perşembe, Mayıs 22, 2025

Bin Yıllık Zaza Yemeklerini “Türk Mutfağı”na Dahil Ettiler

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Dört dağ içinden bildiriyoruz.
BİNGÖL –  Türk Mutfağı Haftası, Anadolu’nun zengin gastronomi mirasını kutlamak için her yıl 21-27 Mayıs tarihlerinde düzenleniyor. Ancak bu yıl Bingöl’de gerçekleştirilen etkinlik, yöresel yemeklerin “Türk Mutfağı” çatısı altında sunulmasıyla tartışma yarattı. Bin yıldır Kürt/Zaza kültürünün damga vurduğu Bingöl mutfağı, “Sürdürülebilir, Atıksız Türk Mutfağı” temasıyla tanıtılırken, kültürel kimliklerin gölgede kaldığı eleştirileri gündeme geldi. 

Bingöl’de Türk Mutfağı Haftası: Zengin Lezzetler, Tartışmalı Tanıtım

Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik, Bingöl Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) desteğiyle Mon Cheri Aile Çay Bahçesi’nde gerçekleşti. Dün gerçekleşen programa Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta ve protokol üyeleri katıldı. Etkinlikte, SYDV Aile Destek Merkezi-2 kursiyerlerinin hazırladığı yöresel lezzetler sergilendi. Ancak bu yemeklerin “Türk Mutfağı” etiketiyle sunulması, bölgenin Kürt-Zaza mutfak kimliğini yok saydığı gerekçesiyle eleştirildi.

Bingöl’ün Yöresel Lezzetleri: Kürt-Zaza Mirası mı, Türk Mutfağı mı?

Etkinlikte tanıtılan yemekler arasında kavurmalı löl, çirvila, mastuva, şilki, sörin, keldoş, kılç, kuru fasulye, içli pilav, aşure, germ, yelıng çorbası ve hoşaf yer aldı. Ayrıca bölgeye özgü taze toplanmış bitkiler de sergilendi. Bu yemeklerin çoğu, bin yıldır Kürt topluluklarının mutfak kültürünün bir parçası olarak biliniyor. Ancak programda bu lezzetlerin “Türk Mutfağı’nın klasik yemekleri” olarak lanse edilmesi, kültürel asimilasyon tartışmalarını alevlendirdi.

Kültür Asimilasyonu Mu?

Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, sosyal medya paylaşımında etkinliği şu sözlerle duyurdu:
“21–27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nı Bingöl’de lezzet dolu bir programla başlattık! Bu yılın teması ‘Türk Mutfağı’nın Klasik Yemekleri’ydi. Biz de bu temaya, Bingöl mutfağımızın doğal, ekonomik ve atıksız örnekleriyle katkı sunduk.”
Vali Usta’nın paylaşımı, yöresel yemeklerin Türk Mutfağı’na mal edilmesi ve bölgenin Kürt/Zaza kimliğine vurgu yapılmaması eleştiri topladı. Halk ve kültürel aktivistler, bu yaklaşımı ‘kültür asimilasyonu’ olarak niteledi.

İlginizi Çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

Son Haberler