ÇEWLİK.NET/ÖZEL
BİNGÖL – Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapmayı tasarladığı değişiklik bir süredir Türkiye’nin gündeminde. Taslak tam haliyle henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Ancak AKP’nin açıklamaları, sokakta yaşayan hayvanların katledilmesine işaret ediyor.
Henüz kesin olmayan yeni düzenlemeyle:
🔸Her belediye, barınaklarında yaşayan köpeklerin fotoğraflarını çekerek internet sitesinde ‘sahiplendirme’ ilanı yayınlayacak.
🔸Her bir köpeğin ‘sahiplenilmesi’ için 30 gün beklenecek.
🔸30 gün sonunda sahiplenilmeyen köpekler ‘uyutma’ adı altında enjeksiyon ile öldürülecek.
🔸Katledilen köpeklerden boşalan barınaklara sokaktan toplanan yeni köpekler gelecek ve süreç aynı şekilde işletilecek.
Bingöl Barosu’ndan tepki
Bingöl Barosu Başkanı Yusuf Ketenalp AKP’nin ‘hayvan katliamı’ tasarısına tepki gösterdi. Ketenalp, sokakta yaşayan hayvanlar konusunda Avrupa’nın nasıl bir yol izlediğine bakılması gerektiğini söyledi.
“Sokak hayvanları topluca uyutulmak yerine, kısırlaştırılıp özel yaşam alanlarında ve barınaklarda kontrol altına alınabilir” diyen Ketenalp sözlerini, “Bu sorunun çözümünde temel görev yerel yönetimlere düşmektedir” diye sonlandırdı.
Avrupa’da ne yapılıyor?
Belçika’da, köpekler barınaklarda yaşıyor. Sahiplenilmezse, öldürülmüyor; sadece tıbbi nedenlerle uyutuluyor.
Almanya’da köpek ‘sahiplenmek’ vergiye tabi tutuluyor. Sokakta yaşayan köpekler barınaklara yerleştiriliyor, uzun yıllar boyunca yaşamlarını sağlıklı koşullarda barınaklardan sürdürüyor.
İsveç’te tüm köpekler çip ile kayıt altına alınıyor, ömür boyu hizmet veren barınaklarda sağlıklı koşullarda yaşıyor. Köpekler yalnızca acı çekmeleri veya insanlara zarar vermeleri durumunda belediyelerin izniyle uyutuluyor.
Polonya’da hayvanlara barınakta çip takılıyor ve bakımları yapılarak kısırlaştırılıyor.
Yunanistan‘da evcil hayvanlar için nüfus kaydı oluşturuluyor ve hayvanların sadece bir kez yavrulamalarına izin veriliyor. Sokaktaki hayvanlar toplanarak kısırlaştırılıyor ve üç ay boyunca barınakta kalıyorlar. Üç ayın sonunda hayvanları kimse ‘sahiplenmezse’, köpekler tekrar doğal yaşam alanlarına bırakılıyor.
İtalya’da hayvanlar önce sağlık kontrolünden geçiriliyor. ‘Sahibi bulunamayan köpekler, barınaklara gönderiliyor ve burada kalmaya devam ediyor. Zorunlu durumlarda, çok agresif davranışlara sahip olan köpekler ,2uyutuluyor.’
İspanya’da evcil hayvanlara çip takılması ve hayvanların kısırlaştırılması zorunlu. Birlikte yaşadıkları hayvanları sokağa terk edenlere ise on binlerce Euro para cezası kesiliyor.
Fransa’da da benzer bir şekilde evcil hayvanları sokağa terk edenlere 3 yıl hapis cezası ve 45 bin Euro para cezası veriliyor. Türkiye‘de bir hayvanı sokağa terk etmenin cezası 30 bin TL. (HABER MERKEZİ)