ÇEWLİK.NET – Bingöl’de 2022 yılında gündeme gelen ancak tepkilerden dolayı iptal edilen Karlıova’nın Derinçay Köyü’ndeki (Xelîfan) maden sahalarının işletilmesi bir süredir yeniden gündemde. 22 Şubat’ta ihalesi yapılacak maden işletmesine ekoloji örgütleri, meslek odaları ve Bingöllüler tepkili. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bingöl İl Koordinasyon Kurulu bugün konuyla ilgili bir basın açıklaması düzenledi.
“Yaşam alanlarımızın ranta ve sermaye gruplarına feda edilmesini kabul etmiyoruz. Bölgemizde ne kömür ocağı ne de termik santral istiyoruz. Doğup büyüdüğümüz bu topraklarda anılarımızla kültürümüzle yaşamaya devam etmek istiyoruz” denilen açıklamada kömür işletmesi olarak yapılacak ihalenin termik santrale zemin hazırladığına dikkat çekildi.
FAALİYETE GEÇERSE 16 KÖY ETKİLENCEK
Maden sahası işletmeye açılırsa 78 Milyon ton kaynak linyit rezervi “Ruhsat ve İşletme Hakkının Rödövans Karşılığında Devri Yöntemiyle” işletilmek üzere Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilecek. Şırnak’ın Silopi ilçesinde de benzer şekilde önce köür ocağı, ardından termik santral kurulduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Derinçay kömürü nitelik ve kalite bakımından 2200 kalori gibi düşük kaliteyi içeriyor. Isınmada son derece verimsiz olan bu kömürün açıklamalarda belirtildiği gibi ekonomiye kazandırılması mümkün olmayacaktır. Ancak bu gibi düşük kalorili kömürler için termik santral ile enerjiye dönüşümü daha yüksek ihtimal duruyor. Zaten söz konusu saha ile ilgili 1998, 2008 ve 2013 yıllarında termik santral kurma girişimlerinin olduğu da bilinmektedir. Bu işletme faaliyete geçerse 16 bölge köyü etkileyecektir. Tüm bu köylerde yaşayan yurttaşlarımızın bağı, bahçesi, meraları, otlakları, tarlaları bu bölgede bulunmaktadır. Ayrıca Bingöl’ün içme suyunun hemen hemen tümü söz konusu bölgeden sağlanmaktadır. İnsan sağlığı ve çevresel kirlilikler öncelenmelidir.”
EKOLOJİK YAŞAM YOK EDİLİYOR
Türkiye’nin kabul ettiği Paris Anlaşması’yla 2053’e kadar sıfır karbon salınımını hedeflediği hatırlatılan açıklamada açılacak kömür işletmesinin büyük derecede karbon salınımı yapacağı ve ormanları yok edeceği belirtildi. Küresel ısıtma ve etkilerine dikkat çekilen açıklama şu ifadelerle sonlandı:
“Rant ve yıkım projeleri, sermaye gruplarını zenginleştirirken halkın geleceğini ve ekolojik yaşamın sürekliliğini yok ediyor. Bundan ötürü bu girişime karşı toplumsal muhalefet ağını örmek durumundayız. İnsanı, yaşamı, yaşam alanlarını, ormanları önemseyen herkesi bu yaşam gaspına yönelik net tutum almaya davet ediyoruz. Başta bölge halkı olmak üzere, biz ve bizim gibi yaşamı savunan STK’ler, bu ihalenin sadece bir kömür işletmesi olmadığını devamında termik santral planlanacağını biliyoruz. Dolayısı ile ilgili kurum ve kuruluşları, yerel yönetimleri hassasiyete davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)