10.8 C
Bingöl
Pazar, Mayıs 4, 2025

Bingöl’den Basın Özgürlüğü Çağrısı: Özgür Basın, Demokratik Toplum

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Dört dağ içinden bildiriyoruz.

BİNGÖL – 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, DEM Parti Bingöl İl Eşbaşkanları, Türkiye’nin basın özgürlüğü karnesine dikkat çekti. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2025 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye, 180 ülke arasında 159. sıraya geriledi. Gazetecilere yönelik baskılar, RTÜK cezaları ve soruşturmalar, özgür basını tehdit ediyor. Eşbaşkanlar, “Özgür basın, demokratik toplumun temelidir” mesajıyla basın emekçilerinin gününü kutladı.

DEM Parti Bingöl İl Eşbaşkanlarından Mesaj

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, DEM Parti Bingöl İl Eşbaşkanları, Türkiye’deki basın özgürlüğü krizine yönelik çarpıcı bir açıklama yaptı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2025 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre, Türkiye 180 ülke arasında 159. sıraya düşerek “çok vahim” kategorisinde yer aldı. Bu gerileme, gazetecilere yönelik artan soruşturmalar, hapis cezaları ve RTÜK’ün sansür politikalarıyla ilişkilendiriliyor.

Eşbaşkanlar, son üç ayda 55 gazeteci, köşe yazarı ve muhabire soruşturma açıldığını, 17 gazeteciye hapis cezası verildiğini vurguladı. Açıklamada, “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), eleştirel yayın yapan medya kuruluşlarına yayın durdurma ve ağır para cezaları uygulayarak iktidarın “sopası” gibi hareket ediyor” ifadeleri yer aldı.

RSF 2025 Endeksi: Türkiye’de Neler Oluyor?

RSF’nin 2025 raporuna göre, Türkiye’deki basın özgürlüğü sorunları şu şekilde özetleniyor:

  • Gazetecilere Yönelik Baskılar: Son bir yılda 69 gazeteci gözaltına alındı, 52’si soruşturma kapsamında ifade verdi. 126 davada 264 gazeteci yargılandı.
  • RTÜK Sansürü: 2023’te RTÜK, muhalif medyaya 58 idari para cezası (13.7 milyon TL) ve 33 yayın durdurma cezası verdi. 2024’te bu baskılar arttı.
  • Dezenformasyon Yasası: 2022’de yürürlüğe giren yasa, “yanıltıcı bilgi yayma” suçlamasıyla 40 gazeteci hakkında 46 soruşturma açılmasına neden oldu.
  • Ekonomik Kriz: Gazetecilerin çoğu yoksulluk sınırında çalışıyor, sendikalaşma oranı %8’e geriledi. İşsizlik ve güvencesizlik sektörü tehdit ediyor.

Raporda, kamu yayıncılığının tarafgirliği, Kürt medyasına yönelik baskılar ve 6 Şubat depremleri sonrası “dezenformasyon” gerekçesiyle açılan soruşturmalar, Türkiye’nin gerilemesindeki temel nedenler olarak gösterildi.

Özgür Basın, Demokratik Toplum

DEM Parti Bingöl İl Eşbaşkanları, basın özgürlüğünün demokratik bir toplumun olmazsa olmazı olduğunu belirtti. Açıklamada, “Barış ve demokratik toplum çağrısı,aynı zamanda basının yargı kıskacından kurtulduğu, halkın haber alma hakkının korunduğu bir toplum çağrısıdır” ifadesi yer aldı.

İlginizi Çekebilir

- Reklam -

Son Haberler