Çewlik.net – Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bingöl İl Koordinasyon Kurulu ve Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) iş birliğiyle ‘Bingöl’ün Deprem Gerçekliği’ paneli düzenlendi. 1 Mayıs 2003 Bingöl depreminin 21’inci yılında düzenlenen panelde depremde ölenler anıldı, Bingöl’ün bugünkü imar koşulları tartışıldı.
Bingöl Belediyesi konferans salonunda yapılan panele SAR Arama Kurtarma Derneği’nden Ömer Alan, DMS Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği’n Abbas Azizoğlu katıldı.
İMO Diyarbakır 23. ve 24. dönem Şube Başkanı Murat Demir, TTB Diyarbakır Şube Başkanı Elif Turan, Diyarbakır Şube Başkanı, Doç. Dr. Taylan Sancar ve Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu da panelistler arasıydı.
Bunların yanı birçok sivil toplum örgütü ve yurttaş da depremin 21’inci yılı nedeniyle düzenlenen etkinliğe katılanlar arasındaydı.
‘Doğa olayları afet değildir’
Panelde konuşan TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Canfidal Boldaş, konuşmasında depremin bir afet değil, doğa olayı olduğunu hatırlattı. Depremi afet olarak niteleyen bakış açısının içinde yaşadığım sistemin çarkını döndürdüğünü dikkat çeken Boldaş şöyle konuştu:
“Buradaki gerçeklik; kapitalizmin dayattığı beton odaklı kent politikalarını dikey mimari ile besleyen, böylece sermayenin kazancını arttırmasının önünü açan zihniyet ve işleyişin doğa olaylarını afete dönüştürdüğüdür.”
Sivil toplumun önemi
Boldaş konuşmasının devamında olası deprem durumlarında sivil toplum örgütlerinin önemine dikkat çekti. Sivil toplum örgütleriyle kamu kurumlarını işbirliği yapması gerektiğine değinen Boldaş, yıkım alanlarında yerinde acil müdahalelerin hayati olduğunu belirtti:
“Kamunun, toplumsal dayanışma ve örgütlenme çalışmalarının koordinasyonu ile ortaklaşmasının önemi ve değeri iyi bilinmelidir.”
Yerel yönetime çağrı
Boldaş, Bingöl’de tek teknik kurum olan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun yapılacak tüm iş birliklerine açık olduğunu belirtti. Depremle ilgili tüm kurumları gezdiklerini ve birlikte çalışmaya hazır olduklarını belirten Boldaş, yerel yönetime de bir kez daha iş birliği çağrısı yaptı.
Sadece Bingöl’de binin üzerinde ölü
Panelde konuşma yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bingöl İl Temsilcisi Ayetullah Keskin, Bingöl’de yüzyıl içinde altı büyük deprem yaşandığını, bu depremlerde 1538 kişinin öldüğünü hatırlattı. Keskin, kayıpların sebebinin deprem değil, depreme dayanıksız yapılar olduğunun altını çizdi.
Keskin, “Çokça acı deneyimlere sahip bir deprem şehrinde yaşamak, bu coğrafyanın ve halkının kaderidir. Ancak yıkım, enkaz, gözyaşı ve ölüm kader değil, olsa olsa ihmal ve sorumsuzluğun neticeleri olabilirler.”
Yeterli çalışma yapılmadan imara açıldı
Bingöl’de son 10 yılda hızlı bir yapılaşma sürecine girildiğini ve birçok alanın imara açıldığını söyleyen Keskin, bu yerlerin yeterli mühendislik çalışmaları yapılmadan imara açıldığını belirtti. Bunların yanı sıra yapıların tasarımı ve projelendirilmesi safhalarında da arazi ve zemin tetkiklerine uyulmadığına da dikkat çekti.
Ucube yapılar oluştu
Yapı ruhsatı düzenleyen kurumların, mevzuata riayet etmeyerek yasal sorumluluğunu yerine getirmediğine dikkat çeken Keskin, “Sermayenin yüksek kar hırsı ve bu güce direnemeyen yönetici irade ne yazık ki kentlerimizde, her açıdan ucube diye nitelendirebileceğimiz yapıların oluşmasında sebebiyet vermiştir” dedi.
Tüm sorumluluk mühendislere yıkılacak
“Bu kadar ihmal ve sorumsuzluk, olası bir depremde meslektaşlarımızın üzerine yıkılacağını, tüm sorumluluk ve suçlamaların mühendislik mesleğine ve unvana yönlendirileceğini, günün sonunda meslektaşlarımızın yargılanacağını biliyoruz” diyen Keskin, Maraş depreminin ardından yargılanan meslektaşlarını hatırlattı.
‘Panel deprem çalışmalarının başlangıcı olsun’
Bingöl’de acilen yapısal tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Keskin, depremlerden sonra hasar tespit yapmada değil, depremden önce, depreme dirençli yapıların ve kentlerin inşasında rol oynamak istediklerini vurguladı. Bingöl’de bilimsel ölçeklerle hazırlanması gereken bir deprem planına ihtiyaç olduğunu belirten Keskin “Kısa, orta ve uzun vadeli planların yapılarak olası depremlerde kayıpların önüne geçilmesi için her türlü çalışmanın biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyoruz” dedi.
Bununla birlikte yapılan panelin Bingöl’de yapılacak deprem çalışmaları için bir başlangıç olmasını umduğunu dile getirdi. (HABER MERKEZİ)