Çewlik.net – Habertürk’te Enine Boyuna programında, Abdullah Öcalan’ın Kürtçe mesajının yayınlanmaması üzerine tartışma yaşandı. Orhan Miroğlu canlı yayını terk etti.
Habertürk’te Hülya Hökenek’in sunduğu Enine Boyuna programında ise Öcalan’ın çağrısının Kürtçe versiyonunun yayınlanmaması üzerine hararetli bir tartışma yaşandı.
AK Parti MKYK Üyesi ve eski Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu ile Habertürk yazarı Nasuhi Güngör arasında geçen tartışmada Miroğlu, Kürtçe yayın konusunda tepkisini dile getirdi.
Miroğlu, “Trump’ın Zelensky’e yaptığı tavrın bir benzeridir bu. Yeter yahu, 100 bin kişi öldü. 100 bin kişi bu ülkede Kürtçe konuşulsun diye öldü. Nasuhi bunu bil. Ne dinleyeceğim seni? Ayrılıyorum programdan, lütfen teşekkür ediyorum. Bu dile tahammül edin. Biraz tahammül edin.” ifadelerini kullanarak programı terk etti.
📹Canlı yayınca Kürtçe krizi: Orhan Miroğlu yayını terk etti
— Çewlik.net (@cewliknet) March 1, 2025
Öcalan’ın Çağrısında Neler Var?

Türkiye’deki yeni süreç tartışmaları, 2024 yılının Ekim ayında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Öcalan’ın Meclis’e gelerek DEM Parti Meclis Grubu’nda PKK’nin lağvedildiğini açıklamasını önermesiyle ortaya çıkmıştı.
Bu kapsamda DEM Parti heyetleri, İmralı ile yeniden görüşmelere başlamış, üçüncü ve son görüşme 27 Şubat’ta yapılmıştı.
Bu görüşmenin ardından heyet, İstanbul’da yaptığı açıklamayla Öcalan’ın kritik çağrısını kamuoyuyla paylaştı.
Öcalan’ın açıklamasında, “Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı’nın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum” ifadeleri yer aldı.
Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” adı verilen metnin Kürtçesini yerine kayyum atanarak görevden alınan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Türkçesini ise DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan okudu.
Aktarılan metinde, “Aşırı milliyetçi savruluşunun zorunlu sonucu olan; ayrı ulus-devlet, federasyon, idari özerklik ve kültüralist çözümler, tarihsel toplum sosyolojisine cevap olamamaktadır” ifadesine de yer verildi.
Meclis Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, okunan metin dışında ayrıca Öcalan’ın, “Bu perspektifi ortaya koyarken şüphesiz silahların bırakılması ve PKK’nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir” notunu da iletti.