SÖYLEŞİ/ZEYNEP AKAT
ÇEWLİK.NET – Pazar günü yapılacak seçimler için artık son saatlere girildi. Siyasi partiler de bir aydan uzun süredir yürüttükleri seçim çalışmalarının sonuna geldi. Bu süreçte Bingöl’de birçok parti sahada aktif olarak çalıştı, bunlardan birisi de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti). DEM Parti’yi rakiplerinden ayıran en temel özellikse sahada bir kadın adayın olması.
“Bingöl’ün erkek siyasetinde kadınların dertlerini onlara ortak olarak dinledim. Onları anladım, mücadelemizin birlikte olduğunu tekrar hatırladım ve onlara da hatırlattım. Bingöl’de kadın aday olarak tabii ki en çok kadınların desteğini bekliyorum. Bu tek renkli siyasete yeniden çok renkliliği hatırlatacağız.”
Sözlerin sahibi Çiçek Ariç, Aydın Bürçün’le birlikte DEM Parti’nin Eşbaşkan Adayı. Seçim çalışmaları kapsamında özellikle kadın seçmenlerle birebir ilgilendiğini söyleyen Ariç, Bingöl’de kadın siyasetçi olmayı ve seçim çalışmalarını Çewliknet’e anlattı.
‘KADINLARIN SÖZ SÖYLEME ZAMANI GELDİ’
Bingöl’de daha fazla kadın siyasetçi görmeyi umduğunu belirten Ariç, seçim çalışmalarına ilk başladıklarında eşbaşkanlık sisteminin tam olarak anlaşılmadığını ancak ev ev gezerek eşbaşkanlığı anlattıklarını ve bunun kabul gördüğünü söyledi. Özellikle kadınların eşbaşkanlık sistemini benimsediğini anlatan Ariç, “Bingöl Belediyesi’nde bir kadın temsilinin olmasını çok önemsiyoruz. Kadınlara yönelik politika üreten parti başkanları hep erkek. Artık kadınların kendi adına söz söylemesinin zamanı geldi.” dedi.
‘BELEDİYEDE KADININ RENGİ YOK’
Yaptıkları halk buluşmalarında birçok kadının belediye hizmetlerine dair çekimser kaldığını, “Bizim belediyeyle işimiz yok, olunca hızlıca yapıp çıkıyoruz” dediklerini aktaran Ariç, bu algının erkek belediyeciliği üzerinden inşa edildiğini vurguladı. “Biz bu anlayışı yıkacağız” diyen Ariç, DEM Parti’nin belediyecilik politikasını şu sözlerle anlattı:
“Erkek egemen sistemin ve erkek belediyeciliğinin bir sonucu olarak olarak kadınlar belediyeyi sadece yol, köprü, imar yapan bir yapı olarak tanımlıyor. Başka türlü bir tanımlama da beklenemezdi çünkü bu zamana dek kadınlara yönelik bir politika üretilmemiş, hizmet verilmemiş. ‘Belediye erkek işidir’ diye düşünülüyor çünkü belediyede kadının rengi yok. Biz görüştüğümüz yurttaşlarımıza da bunu tek tek anlattık. Belediyeyi aldığımızda bir kadın odası olacak. Kentteki tüm kararları kadınlarla birlikte alacağız. Kadın kooperatifleri kuracağız, kadın derneklerini destekleyeceğiz, işbirlikleri yaparak toplumda kadın görünürlüğünü arttıracağız.”
‘KADINLAR SOSYAL YAŞAMDAN UZAK’
Bingöl’deki belediyecilik anlayışının kadını toplumdan soyutladığını vurgulayan Ariç, “Bizim kadınlar olarak arkadaşlarımızla bir araya gelip oturabileceğimiz bir alan yok” dedi. Ariç, birçok kadının bu nedenle eve mahkum bir hayat sürdüğüne dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bingöl’de kadınlara reva görülen tek aktivite Çarşı’ya çıkıp alışveriş yapmak. Oysa ki sosyalleşmek, arkadaşlarıyla vakit geçirmek, kültür faaliyetleriyle ilgilenmek ya da üretim yapmak her kadının hakkı. Ama maalesef ki kadınlar sosyal yaşamdan uzak tutuluyor. Biz kadınlara bu politikalarımızı anlattığımızda ‘rüya gibi’ diyor kadınlar. Halbuki bunları yapmak çok basit. Biz seçildiğimizde kadınlarla el ele bu konuştuklarımızdan çok daha büyük işler başaracağız.”
‘KADINLARLA BİRLİKTE ÜRETECEĞİZ’
“Bingöl tarım ve hayvancılık kenti olmasına rağmen yaylalar ve meralar kapatıldığı için insanlar buralardan çekilmiş. Biz bu alanları yeniden açacağız. Kadınlarla birlikte üreteceğiz, sosyal yaşam alanlarımızı birlikte inşa edeceğiz. Her ne olursa olsun birlikte karar vereceğiz. Örneğin çalışan kadınlar için çocuğunu bırakacağı ücretsiz bir kreş yok, ya da Bingöl’de belediye otobüsü yok. Sınırlı sayıda sıkış tıkış araçlara binmekten şikayetçi birçok kadın. Bir kez daha Çewliknet aracılığıyla kadınlara sesleneyim; gelin, tüm sorunlarımızı birlikte aşalım.”
‘MEVCUT BELEDİYENİN ENGELLİ POLİTİKALARI YETERSİZ’
“Tabi Bingöl’de tek dezavantajlı grup kadınlar değil. Biz engelli arkadaşlarımızdan bu konuda bir eleştiri aldık. Çok kıymetli eleştirilerdi, bunlar üzerine düşündük, tartıştık. Mevcut belediyenin engellilere yönelik kaldırım, yol düzenleme gibi küçük düzenlemeleri hem yetersiz hem işe yarar değil. Biz belediyemizde bir engelli komisyonu kurarak engellilere söz vereceğiz. İhtiyaçlarına, isteklerine onlar adına biz karar vermeyeceğiz. Bu kararların hepsini birlikte alacağız.”
‘SAHADA EN GÖRÜNÜR PARTİ BİZDİK’
“Sanırsam sahada en görünür parti bizdik, girmediğimiz ev, konuşmadığımız esnaf kalmadı” diyen Ariç, Bingöl’deki herkesle temas ettiklerini belirtti. “Bunun karşılığını da halkımızda görüyoruz” diyen Ariç, “Halkımızın bize dönüşleri, tepkileri çok olumlu. Bu seçimden zaferle çıkacağımıza inanıncımız tam” diye ekledi.
‘VAAT DEĞİL, SÖZ VERİYORUZ’
Ariç seçim projelerinin vaat olarak görülmesinden rahatsızlık duyduğunu belirterek, “Bunların seçim vaatleri olarak görülmesini istemiyoruz. Bunlar bizim halkımıza verdiğimiz sözlerdir” dedi. AKP’li Bingöl Belediyesi’nin hizmetlerini eleştiren Ariç, şu ifadeleri kullandı:
“Biz tüm Bingöl’ün belediyesi olacağız, sadece bize oy veren seçmenin değil. İktidar partisi kitapçık hazırlamış, vaatlerini sıralamış ama yeni bir şey yok. Beş yıl önceki vaatlerini yerine getirmemiş, onları yeniden bir seçim vaadi olarak kullanmış. Bu doğru değil. O yüzden biz ‘vaat değil, söz veriyoruz’ diyoruz. Bizim projelerimiz Bingöl halkına sözümüz. Bunu da tüm Bingöllülerle birlikte yapacağız. Bingöl halkı da bu samimiyetimizi gördü, sözlerimizin karşılık bulduğuna yaptığımız sohbetlerde görüyoruz.”
‘BİNGÖL’DE SOSYAL ALAN YOK’
Bingöl’de genç nüfusun iş bulamadığı için yurt dışında göç ettiğine dikkat çeken Ariç, Bingöl’deki gençlerin de işsiz olduğunu ve sosyalleşecek bir alanları olmadığı için gençlerin sadece kahvelerde oturabildiğini söyledi. Sorunu saha çalışmalarında net bir şekilde gözlemlediklerini belirten Ariç, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
“Gençler için kütüphane, kültür sanat merkezleri, spor merkezleri gibi gençlerin kendini ifade edebileceği alanlar oluşturacağız. Bunları da gençlerle birlikte oturup tartışacağız. Gençlik meclisi oluşturarak burada projelerle ilgili kararlar alacağız. Gençler tüm bu sürecin öznesi olacak, her şey onların ihtiyaçlarına göre planlanacak.”
‘MADDE BAĞIMLILIĞINA SAVAŞ AÇACAĞIZ’
“Halk buluşmalarımız sırasında çok can alıcı tablolara şahit olduk. Gençlerimizi uyuşturucu batağında görmek çok canımızı yaktı. Uyuşturucu yaşının 9-10’lara kadar düştüğünün, gençler arasında ne kadar yaygın olduğunun farkındayız. Bunların bilinçli politikalar olduğunu da çok iyi biliyoruz. Bizim ilk işlerimizden biri de madde bağımlılığına savaş açmak olacak. Gençlerimize, ailelerimize sahip çıkacağız. Halkımız bu konuda yalnız değil, çaresiz de değil.”