Halfeti’de Tekne İşletmecileri Kontak Kapattı

    Urfa’nın Halfeti ilçesinde hat kiralama bedeli 800 liradan 300 bin liraya yükselince işletmeciler karara tepki gösterdi.

    Urfa'nın Halfeti ilçesinde hat

    Çewlik.net –  Urfa’nın turizm merkezi Halfeti ilçesinde tekne turu yapan işletmeciler bu yıl rekor bir kiralama ücretiyle karşı karşıya kaldı. Geçen yıl 800 lira olan hat kiralama bedeli bu yıl 300 bin lira yükseldi. Fahiş zammın ardında tekne sahipleri iş bırakma kararı aldı. Ayrıca ilçe turizminin tamamen bitebileceği uyarısında bulundular.

    ‘Halfeti Her Yıl Binlerce Turist Ağırlıyor’

    Birecik Baraj Gölü sayesinde sahil kenti görünümüne kavuşan Halfeti, tekne turlarıyla her yıl binlerce turist ağırlıyor.

    Baraj gölü üzerinde 50 tekne ile turlar gerçekleştirilirken, tekne sahipleri tur yapabilmek için Büyükşehir Belediyesi’nden hat kiralıyor.

    2020 yılında, 10 yıllığına hat kiralaması yapıldı. Ancak artan enflasyon rakamları ile birlikte hat kiralama bedeli yaklaşık 800 liradan 300 bin lira seviyelerine ulaştı.

    ‘Kira Bedelleri Esnafı Zor Durumda Bıraktı’

    Sınırlı Sorumlu Turizmi Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mehmet Karaman, 2020 yılında yapılan hat ihalesinin ardından kira bedellerinin artmasının esnafı zor durumda bıraktığını belirtti.

    Hat ihale bedellerinin şu an yıllık 250 bin lira ile 300 bin lira arasında değiştiğini ve bunun ödeme zorluğuna yol açtığını söyledi.

    Ayrıca yüksek kira bedellerinin yanı sıra gecikme zamları ve faiz yüklerinin de arttığını belirterek, esnafın 50 tekneyi durdurduğunu vurguladı.

    Sınırlı Sorumlu Turizmi Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mehmet Karaman

    ‘Bugün İtibariyle Kontağı Kapattık’

    Gazete Duvar’dan Fatma Keber’in haberine göre Karaman, Türkiye’nin diğer turizm bölgelerinde, hatta Antalya gibi büyük turizm şehirlerinde bile gezi teknelerinden hat kirası alınmadığına dikkat çekerek, Halfeti’deki hat kirasının esnafın ekonomik durumunu kötüleştirdiğini söyledi.

    İsmini vermek istemeyen bir tekne kaptanı, Halfeti’deki 50 turizm teknesinin yüksek kira bedelleri nedeniyle çalışmadığını belirtti.

    Tekne kaptanı, Halfeti’deki tüm teknelerin iş bırakma kararı aldığını ve turizmin durduğunu söyledi:

    “Bugün itibariyle kontağı kapattık. Halfeti’ye gelen hiçbir vatandaş, hiçbir tur, hiçbir acenta, Halfeti’de tekneye binip tarihi mekanları ziyaret edemeyecek.”

    ‘Türkiye’nin Hiçbir Yerinde Böyle Bir Uygulama Yok’

    Halfeti’deki tekne sahipleri, Türkiye’nin başka hiçbir turistik bölgesinde bu kadar yüksek kira bedellerinin uygulanmadığını belirtti. Antalya’da tekneler için yıllık 30 bin lira kira ödenirken, Halfeti’deki teknecilerin 300 bin lira ödemek zorunda olduklarını vurguladı.

    “Eğer Halfeti ve Şanlıurfa’nın turizm potansiyeli kaybedilmek istenmiyorsa bu koşulların değiştirilmesi gerekir” diyen tekme sahipleri, yetkilerden artan maliyetler sorununa çözüm bulmalarını istedi.

    Sakin Şehir Halfeti

    Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi’nin 2013 yılında “Sakin şehir” ağına dahil ettiği Halfeti ilçesi, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu’nun saklı cenneti olarak da adlandırılıyor.

    Halfeti’ye giden ziyaretçiler, büyük bölümü sular altında kalan ve “batık kent” olarak nitelendirilen Savaşan köyünü tekne turuyla geziyor.

    Konuklar, buradaki terk edilmiş farklı yapıdaki evleri ve su altında kalan caminin minaresi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale’yi de görme fırsatı buluyor.