Çewlik.net – DEM Parti heyeti, 28 Aralık’ta İmralı Cezaevinde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan’ı ziyaret etti. Ziyaretin ardından 7 maddelik mesaj paylaşıldı. Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Ahmet Türk’ten oluşan heyet Meclis’te siyasi partileri ziyaret etti.
Heyet ziyaretlerin ardından kapsamlı bir açıklama yapacaklarını belirtirken İmralı’daki görüşmede neler konuşulduğu da merak konusu oldu.
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın DEM Parti kaynaklarından aktardığına göre, Öcalan, İmralı heyetinin dışarıdan aktarım yapmasına izin vermedi ve “Benim planlarım var. Gelecek sefer sizi dinlerim” görüşünü iletti.
Heyete siyasi partileri ziyaret etmesini ve görüşlerini almalarını isteyen Öcalan, kendisinin ise barışı sağlamaya dönük adım atma konusunda güç ve inisiyatife sahip olduğunu vurguladı.
Öcalan’ın, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin çağrısını “Türkiye ve iktidar açısından tarihi fırsat, şans” olarak yorumladığını belirten parti kaynakları, “Bu sorununun çözülmesi gerektiğini çok net olarak ifade ediyor. Bu fırsat kaçırılırsa, herkesin kaybedeceğini söylüyor. Aslında Bahçeli ve Öcalan’ın bu anlamda söyledikleri aynı” yorumunu yaptı.
Anlatımlara göre Öcalan görüşmede, silah bırakma çağrısına ilişkin bir yorum yapmadı, ancak Kürt sorununun çözümünün zamanının geldiğini, bu fırsatın kaçırılması halinde, tüm kesimlerin “kaybedeceği” vurgusu yaptı.
Görüşmede Öcalan, süreçte rol alanların güvenliğini sağlamaya dönük hukuki düzenleme önerdi.
DEM Partililerin anlatımına göre Öcalan bu konuya bir “pazarlık meselesi olarak öne sürmedi, toplumsal kabulün sağlanması için gereklilik olduğunu” vurguladı.
İmralı heyetinin, ziyaretlerinde bu görüşü iktidar partisi temsilcilerine de ilettiği belirtildi.
Demirtaş ve Yüksekdağ
DEM Parti’ye, sürecin topluma anlatılması mesajı gönderen Öcalan, tutuklu siyasetçilerin de sürece katkı sunmasını istedi.
Bu çerçevede eski HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve eski milletvekili Leyla Güven’in ismini de anarak tutuklu siyasetçilerin ziyaret edilmesi ve mesajlarının iletilmesini istedi.
Öcalan, avukatları ve ailesinin yanı sıra, sürecin ilerleyen döneminde mesajlarını iletebilmek için örgütle iletişim zemininin de sağlanması gerektiğine işaret etti.
Öcalan, siyasi partilerle yapılacak görüşmelerde Ahmet Türk’ün de olmasını önerdi.
İmralı heyetinin geçtiğimiz hafta boyunca siyasi partilere yaptığı ziyaretlerde Öcalan’ı ziyaret eden Sırı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’ın yanı sıra Ahmet Türk de vardı.
Öcalan ayrıca, CHP’nin de sürece katkı sunması mesajı iletti.
CHP’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu partisi olduğunu anımsatıp, “Cumhuriyetin demokratikleşmesinde CHP de rol almalı” yorumunu yaptı.
CHP lideri Özgür Özel 7 Ocak’ta İmralı heyeti ile yaptığı toplantının ardından “şeffaflık, toplumsal mutabakatın sağlanması, şehit ve gazi ailelerini incitecek yaklaşımlardan kaçınılması, sürecin TBMM önderliğinde yürütülmesi” taleplerini dile getirmişti.
‘Bahçeli Daha Doğru Bir Yerde Duruyor’
Sürecin işleyişine ilişkin iç değerlendirmeler de sürüyor.
DEM Parti yönetimindeki temel tespitler ve beklentiler şöyle:
- Heyetin AKP ve MHP ile yaptığı görüşmelerde, sürecin nihai çözüme ve barışa evrilmesi isteniyor. Şiddet ve silah denkleminden çıkılması talebi herkeste var.
- Kürtlere yönelik, geçmişte uygulanan yanlış politikaların telafisine dair bir tartışma var.
- TBMM’de bundan sonra atılacak adımlarla, süreç ivme kazanacak. Sürecin nasıl örüleceği, yol haritası böylece daha net görülecek.
- İktidarın bu sürecin selametine dair bir hazırlık içinde olduğuna dair bir izlenim var. Meclis’i işletme, muhalefetle diyalog gibi sürecin zeminini oluşturmaya dönük bir iradesi var.
- Devlet, çok profesyonel ve topyekun işe destek veriyor demek zor. Bahçeli daha doğru bir yerde duruyor.
‘Meclis’te Komisyon Kurulmasında Israrcıyız’
- Toplumu buna hazırlamaya dönük bir dil kullanılmıyor. Bu Kürtleri de son derece rahatsız ediyor. İktidar ve muhalefet kanadında, barışa hizmet etmeyen dile karşı mücadele edeceğiz.
- İşin rengi netleştiğinde, biz kendi tabanımızı ikna etmek için çok sayıda toplantı gerçekleştireceğiz. Halkla, toplumla, diasporayla, gerekirse diğer ülkelere çeşitli ziyaretler yapacağız.
- CHP iktidara güvenmiyor ama geçmiş yıllara göre ileri bir noktada duruyor. Şu anda bir kısmı çözümden yana. Bir kısmı feci bir dil kullanıyor. Bu sürecin destekçisi mutlaka kazanır.
- Meclis’te bir komisyon kurulmasında CHP de biz de ısrarcıyız. İktidar partisindeki izlenimimiz de karşı olmadıkları yönünde. Sonuçta iktidar ve muhalefetin uzlaşacağı zemin Meclis’tir.
- Öcalan da sürecin güvenliğini sağlayacak yasal çerçeve oluşturulmasını istiyor, biz de. Biz bu görüşleri hem iktidara, hem de muhalefete ilettik.