Çewlik.net – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sezai Temelli, yoksulluk sınırı altında gelir elde eden ve ev sahibi olmayanlara kira desteği sağlanması için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.
AKP-MHP’nin ekonomiye dair politikalarının yanlış olduğu ve bu politikalar nedeniyle enflasyonun, hayat pahalılığının arttığı belirtilen teklifte, vatandaşların yoksulluk karşısında ezildiği kaydedildi. Ciddi bir konut ve kira sorunu olduğunun altı çizilen teklifte, “Toplumun büyük bir kısmını oluşturan asgari ücretli ve emekliler başta olmak üzere yurttaşlar gelirlerinin büyük bir kısmını kiraya harcamak zorunda kalmakta ve bu durum geçinmelerini imkansız hale getirmektedir” denildi.
‘KONUT SAHİPLİĞİ ORANI DÜŞÜYOR’
Maraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem sonrası yaşanan göç ile birlikte kira fiyatlarının kontrol edilmez hale geldiğine dikkat çekilen teklifte, özellikle yüzde 25 sınırının kalkmasıyla birlikte bu fiyat probleminin bir kangrene dönüşeceği ifade edildi. Teklifte, şunlar belirtildi:
“Son yıllarda yaşanan iktisadi kriz, enflasyon ve hayat pahalılığının etkisiyle yaşanan fahiş kira artışları yurttaşlarımızı ciddi anlamda zorlamaya başlamış, kiracılar gelirlerinin büyük bir kısmını kiraya ayırmak zorunda kalmışlardır. Bu sorunun çözümünde ciddi bir politika geliştirilmediği için Türkiye 2021 yılından beri Avrupa’da konut ve kira fiyatlarının en fazla arttığı ülke olmaya devam etmektedir. Konut sorunun yaşandığı Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde konut sahipliği oranının en düşük olduğu 4. ülke konumundadır. Avrupa Birliği’nde konut sahipliği oranı yüzde 70 iken Türkiye’de bu oran sadece yüzde 58’dir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre konut sahipliği oranı giderek düşmektedir.”
‘KİRACI VE EV SAHİPLERİ KARŞI KARŞIYA GELDİ’
Kirada oturanların sayısının gün geçtikçe daha da artığına değinilen teklifte, şu ifadelere yer verildi:
“AKP-MHP iktidarı, yapısal bir çözüm getirmek yerine 11 Haziran 2022 ila 01 Temmuz 2024 tarihleri arasında yapılacak kira artışlarını yüzde 25’i geçemeyecek şekilde belirlemişti. İktidarın kendi sorumluluğunu üzerinden atmasını sağlayan bu uygulama, sorunu çözmekten uzak palyatif bir uygulamaydı.
Öte yandan iktidarın konut kiralarına getirdiği yüzde 25 zam sınırı, emlakçıların verdiği bilgilere göre büyük oranda uygulanmamış, ev sahipleri yüksek enflasyonu gerekçe göstererek yüzde 25’i çok aşan oranlarda zam yapmışlardır. Bu da kiracıların mağdur olmasına, ev sahipleri ve kiracıların sıklıkla karşı karşıya kalmasına sebep olmuştur. Kiracı-ev sahibi cinayetleri yaşanmış, mafya ve çeteler konuya dahil olmuştur. Ayrıca son iki yılda kiracılara yönelik tahliye davalarında da çok ciddi bir artış olmuştur.
‘KİRA YARDIMI YAPILMALI’
Açıklanan TÜFE ile kira artışları yüzde 65 civarında artacağı görülüyor. Bu hesapla yapılacak bir kira zammı bile 20 bin lira kira ödeyen bir kişi için 13 bin lira zam anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Haziran-Temmuz enflasyonuyla birlikte ortaya çıkacak tabloda en iyi ihtimal ile kiracıları en az yarı yarıya bir kira artışı beklediği açıktır.
Dünyanın her yerinde en temel insan haklarından biri olan barınma hakkının izlenen yanlış ekonomi politikaları sonucu bir ciddi barınma krizine ve bu barınma krizinin de gittikçe derinleşen bir toplumsal soruna dönüştüğü açıktır.
TBMM’nin yurttaşların kâbusu haline gelmiş fahiş kira artışlarıyla ilgili sorumluluk alarak kamunun yurttaşlar için sosyal konutlarinşa etmesi, inşaat maliyetlerini düşürecek tedbirler alması, kamu emekçilerinin kazanılmış hakkı olan lojmanların yeniden tahsis edilmesi, yoksul sınırının altında gelir elde eden ailelere kira desteği sağlanması, doğru bir gelir ve kira politikası hayata geçirmesi, kamu denetimlerini arttırması başta olmak üzere halkın talebi doğrultusunda bir politika belirmesi yönünde çalışma yapması gerekmektedir.”