ÇEWLİK.NET – Bingöl’ün Karlıova ilçesinin Derinçay (Xelîfan) Köyü’nde 2022 yılında gündeme gelen ancak tepkiler nedeniyle askıya alınan kömür madeni ihalesi tekrar gündemde. 22 Şubat’ta ihaleye açılacak kömür madeninin ardından termik santral yapımı gerçekleşirse bölgede büyük bir ekokırım yaşanacak. Ekoloji örgütleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları Bingöl’ün su ihtiyacının büyük kısmını karşılayan kaynaklara sahip olan Derinçay’da termik santral yapımına tepkili. Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, ‘doğa rantı’ olarak tanımladığı durumu Meclis gündemine taşıdı.
Hülakü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması için verdiği soru önergesinde yapılması planlanan termik santral hakkında “Bölgeyi büyük doğa felaketlerine açık hale getirme çabasından başka bir şey değildir” dedi.
SU KAYNAKLARI KURUYACAK, HABİTAT YOK OLACAK
Santralin inşası ve işletilmesi sürecinde yerel fauna ve flora üzerinde ciddi bir tehdit oluşturacak ve ekosistemin dengesini bozulacağına ve beraberinde tüm habitatın yok olacağına dikkat çeken Hülakü, şu ifadeleri kullandı:
“Su tüketimi oldukça yüksek olan termik santrallerin faaliyetleri sırasında kullanılan suyun bölgedeki su kaynaklarını kurutma veya azaltma riskinin çok yüksek olduğu bilinmektedir. Bingöl’ün içme suyu ihtiyacının çok önemli bir bölümü de bu bölgeden karşılanmaktadır. Yakın zamanda, Erzincan’ın İliç ilçesinde bir altın madeni ocağında yaşanan büyük facia, bu ve benzeri projelerin ne derece tehlikeli olduğunu somut bir şekilde göstermiştir.”
Hülakü’nün bu bağlamda sorduğu sorular şöyle:
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bingöl'ün Xelîfan/Derinçay köyünde yapılması planlanan termik santralin çevresel etkilerini değerlendirmek üzere hangi adımları atmaktadır?
- Termik santrallerin doğaya verdiği zararı göz önünde bulundurarak söz konusu projeyi durdurmak veya iptal etmek adına bir çalışma var mıdır?
- Bu projenin çevreye, doğaya ve su kaynaklarına olası zararları üzerinde detaylı bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa, bu inceleme sonuçlarına göre hangi önlemler alınmıştır?
- Bingöl’ün içme suyunun karşılandığı bir bölgeye, su tüketimi oldukça yüksek olan ve su kaynaklarına ciddi zarar veren bir projeyi uygulamaya çalışmanın nasıl bir gerekçesi olabilir?
- Bakanlığınızca söz konusu termik santral projesinin, su kaynaklarına vereceği zararı göz önünde bulundurarak projeyi iptal etmek adına somut bir adım atılacak mıdır?
- Bölgedeki su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı için hangi önlemler alınmaktadır?
- Geçtiğimiz günlerde Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan faciadan sonra Bakanlık olarak, sorumluluğunuz dahilinde bu ve benzeri projelere karşı nasıl bir tutum sergileyeceksiniz? (HABER MERKEZİ)