Çewlik.net – Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapan 17 maddelik kanun teklifinin ilk beş maddesi dün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda (TBMM) kabul edildi.
Teklifin görüşmeleri, yaklaşık 14 saat süren uzun tartışmaların ardından sonuçlandı. ‘Kritik’ olarak kabul edilen ilk beş maddenin kabul edilmesiyle sokakta yaşayan hayvanların öldürülmesinin önü açıldı.
Buna göre, barınaklara alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar barınaklarda tutulacak. Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil ettiği düşündükleri, “saldırgan” olduğuna inandıkları, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olan ya da sahiplenilmesi yasak olanlar “ötanazi” adı altında öldürülecek.
Aktivistlerden uyarı
Hayvan hakları savunucularına göre ötanazi maddesindeki “insan sağlığına tehlike teşkil etmesi” kısmının altını çizmek önemli; çünkü, “Hayvanları Koruma Kanunu” ismiyle yer alan kanunun amacına, “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi eklenecek. Böylece “insan sağlığı” denilerek hayvanların öldürülmesinin önü açılacak.
Öldürmenin önünü açan bir başka hamle ise kanunun ilkeleri arasında yer alan “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesini yürürlükten kaldırmak oldu.
Ayrıca yeni düzenleme ile birlikte, sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüte mahal bırakılmaması için “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramlarının açıkça tanımlanacağı belirtiliyor.
17 maddeden oluşan teklifin tamamı, uzun ve detaylı tartışmaların ardından oylanacak.
Meclis’te ‘kanlı eldivenli’ protesto
CHP ve bazı DEM Partili milletvekilleri, Genel Kurul’da yasa teklifini protesto etmek amacıyla ellerine giydikleri üzerinde ‘Katliama dur de’ yazılı kırmızı boyalı eldivenlerle eylem yaptı. Muhalefet vekilleri, teklifi ‘kanlı yasa’ olarak tanımladıklarını ve bu eldivenlerle ellerini hayır oyu için kaldıracaklarını belirtti.
‘Anayasaya aykırı’
Görüşmeler sırasında usul tartışmaları da yaşandı. CHP Ankara Milletvekili Emir, söz alarak şu ifadeleri kullandı:
“Anayasaya birçok açıdan karşı gelen, Anayasaya aykırı bir kanun tasarısıyla karşı karşıyayız. Anayasa’nın 2’nci, 12’nci, 26’ncı ve daha birçok maddesine aykırı. Sadece 56’ncı maddeden bahsedeceğim. 56’ncı madde diyor ki, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı var. O çevrenin bir parçası da canlılardır, sokaklardaki sokak köpekleridir. Dolayısıyla Anayasamızda bir hayvan hakkı tanımlanmamıştır ama size de ayrıca insanları yaşatacağız diye sokak hayvanlarını öldürme hakkı da tanımamıştır.”
Meclis’te eylem
CHP milletvekilleri, konuşma sırası kendilerine geldiğinde ellerine giydikleri kırmızı boyalı eldivenlerle ve dövizlerle basın locasına dönerek protestolarını sürdürdü. Eylem öncesi DEM Parti sıralarındaki yasayı eleştiren dövizleri DEM Partililer, CHP milletvekillerine verdi. CHP’liler dövizlerle eylemlerini yaptı. Ayrıca, CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, ‘Hayvanlar öldürülmesin’ diye toplanan imza listesini Meclis kürsüsüne doğru yuvarlayarak sergiledi.
‘Hayvanlar öldürülecek’
CHP Ankara Milletvekili Emir, ötanazi maddesiyle ilgili endişelerini dile getirerek şunları söyledi: “Birinci gelen teklifte ötanazi maddesi vardı. Diyorlar ki, ‘Biz bu ötanazi maddesini kaldırdık, öldürmeyeceğiz.’ Buna inanmayın arkadaşlar. Diyor ki belediye başkanına, ‘Bunları toplayacaksın.’ Peki topladı ne yapacak? ‘Barınağa koy.’ Ne kadar barınak var? 105 bin hayvanın girebileceği barınak var şu anda. Hayvan sayısı ne kadar? 4 milyon civarında. Ne olacak peki bu hayvanlar? Fiilen öldürülecekler. Eğer siz gerçekten samimi olsaydınız, gerekli önlemleri almak, gerekli zamanları tanımak konusunda altyapı hazırlığı yapardınız. Gelin, bunu yapın.”
Teklifin detayları
Hayvanları Koruma Kanunu’nda Yapılacak Değişiklikler:
Kanun Amaçlarına Yeni Eklemeler: Kanunun amaçlarına, “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi eklenecek. Bu düzenlemeyle, hayvan sağlığı ve çevre koruma arasındaki dengenin vurgulanması hedefleniyor.
Sahipli ve Sahipsiz Hayvan Tanımları: Kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için, Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirilecek. “Sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açıkça tanımlanacak.
Barınak Tanımında Değişiklik: Mevcut “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılmasıyla birlikte, “hayvan bakımevi” tanımı değiştirilecek. Yeni tanım, barınakların, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesisler olarak belirlenmesini sağlayacak.
Sahipsiz Hayvanların Yönetimi: Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların barınaklara toplanması ve buralarda rehabilite edilmesi sağlanacak. Bakımevi dışında bir yere hayvan bırakmak veya sahiplendirilinceye kadar bakımevinde barındırılan köpeği başka bir yere bırakmak yasak kapsamına alınacak.
Ötanazi Koşulları: Veteriner Hizmetleri Kanunu’nun 9. maddesi çerçevesinde, “insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara ötanazi yapılmasına karar verilebilecek. (HABER MERKEZİ)