ÇEWLİK.NET – Mezopotamya Kitap Fuarı dört yıl aradan sonra bugün Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. Fuarın açılışına şair ve yazar Murathan Mungan, yazar Şeyhmus Diken, Vate Yayınları’nın kurucusu Deniz Gürbüz, 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Mehmet Kaya, Amedspor başkanı Aziz Elaldı, yazarlar, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
MUNGAN, KIŞANAK’A SELAM YOLLADI
Fuar’ın onur konuğu olan şair ve yazar Murathan Mungan, “Diyarbakır’a en son uğradığım zaman başkanlık koltuğuna halkın seçtiği kişiler otururdu. 2012 yılında Dersim Katliamını anlatan bir seçki hazırlamıştım. ‘Mutfak’ adlı oyunum ilk kez Diyarbakır’da sahnelendi. Ben izlemedim ama sevgili Gültan Kışanak’ı oyundan sonra topluluğu selamlarken gördüm. Türkiye’nin en şahsiyetli siyasetçilerinden olan Gültan Kışanak’ı buradan uzunca selamlıyorum. Bugün burada onur konuğu olarak ağırlandığım Diyarbakır Kitap Fuarı umarım sürekli devam eder” dedi.
‘ELLERİNDEN KAN AKAN MİLLİYETÇİLER 200 KELİMEYLE YAŞIYOR’
“Egemen ulus kendi dilinde okuduğunu anlamıyor” diyen Mungan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ellerinden kan akan Türk milliyetçileri 200-300 kelimeyle yaşıyor. Bir ulusun kültürel zenginliğinin en önemli unsuru dildir. Türkçe en güzel şiirleri yazan Ahmed Arif Kürttür. En güzel Türkçe romanları yazan Yaşar Kemal de Kürt’ür. Ayrıca bu büyük bir paradokstur.”
‘KÜLTÜREL BİR ŞÖLEN’
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Fuarımızdan beklentimiz oldukça yüksek. Fuarlarımızı Mezopotamya Fuarcılık olarak düzenliyoruz. Yıllar sonra ilk kez bir kitap fuarı düzenliyoruz. Bu fuardan ziyade kültürel bir şölen olarak görmeliyiz” dedi.
VATE YAYINLARI DA FUARDA
1996 yılından bu yana Zazaca’nın standartlaşması için çalışmalar yürüten Vate Yayınları’nın kurucusu Deniz Gürbüz de fuardaydı. Gürbüz, okuyucularıyla sohbet edip kitaplarını imzaladı.
DENİZ GÜRBÜZ KİMDİR?
Deniz Gündüz Zazaca ilk roman yazarıdır. 1976 yıllında Muş iline bağlı (Gımgım) Varto İlçesi’nde doğdu. Zazaca yazmaya 1996 yıllında başladı. “Klama Pepugi”yi adlı romanı 2000 yılında yayınlandı. 2000 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Sanat Tarihi bölümüne basladı ancak burdaki eğitimini tamamlayamadı. 2003 yılında İsveç’de Upsala Üniversitesi’nde Zazaca ve Kurdoloji alanında eğitim aldı. İstanbul’da 2003 yıllında Vate Yayınevini kurdu. 2003 yılından bu yana bu yayınevinde 56 kitap ve Vate Dergisinin 14 sayısını yayınladı. 2010 yılından ihtibaren Vate Dergisinin redaksiyon kurulunda yer aldı. 2010 yılında başlayarak Rusya Devlet Radyosu’nda Zazaca haberleri sunmaya başladı. Yine 2010 yılında Kurd-1 Televizyonu’nda “Xoşebere” adlı programın sunuculuğunu yaptı. Halen yayıncılık ve edebiyat çalışmalarına devam etmektedir.
Şimdiye kadar yayınlanan eserleri:
1) Kilama Pepûgî (roman), Vartan, Anqara, 2000
2) Hîkayeyê Koyê Bîngolî (hîkaye), Weşanxaneyê Vateyî, Îstanbul, 2004
3) Kırmancca/Zazaca Dil Dersleri (gramer), Weşanxaneyê Vateyî, Îstanbul, 2006
4) Soro (roman), Weşanxaneyê Vateyî, Îstanbul, 2010 (HABER MERKEZİ)