Çewlik.net – Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2 Ağustos sabahı alınan karar üzerine sosyal medya platformu ‘Instagram’a Türkiye’den erişim engellendi. Karara gerekçe olarak ‘katalog suçlara aykırılık’ gösterildi. Ancak hala resmi bir açıklama bulunmuyor.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, kararı yargıya taşıyarak, Ankara İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açtı. MLSA Eş Direktörü Veysel Ok, Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına da, erişim engelinin devamı yönünde çıkması halinde itiraz edeceklerini söyledi.
MLSA: Karar, temel hak ve özgürlükleri ihlal ediyor
MLSA, yaptığı başvuruda Instagram’a erişim engelinin basın ve ifade özgürlüğünün yanı sıra iletişim ve bilgiye erişim özgürlüklerini de ihlal ettiğini vurgulayarak 57 milyon insanın herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin temel haklarının ölçüsüz bir şekilde ihlal edildiğini söyledi.
Hiçbir demokratik ülkede böyle bir yasak yok
Temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanabilmesi için alınan tedbirin demokratik toplumun gereklerine uygun olması gerektiğini söyleyen MLSA Hukuk Birimi, instagramın sadece beş ülkede yasaklandığını, Türkiye dışındaki ülkelerin Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran olduğunu ve bu ülkelerin totaliter rejimler tarafından idare edildiğini hatırlattı. Böyle bir uygulamanın hiçbir demokratik toplumda kabul edilemeyeceğini söyleyen MLSA, kararın ifade özgürlüğünün ortadan kaldırdığını belirtti.
BTK yetkisiz, tedbir ölçüsüz
MLSA’nın dilekçesinde BTK’nın erişim engeli yetkisinin Anayasa Mahkemesi’nin Ocak ayında yayınladığı kararı ile ortadan kalktığını vurgularken, alınan kararın İnternet Yasasında yer alan ‘erişim engellerinin hukuka aykırı içerik ile sınırlı’ olması gerektiği ilkesine aykırı olduğu belirtildi.
Veysel Ok: Erişim engeli telafisi mümkün olmayan zararlara yol açıyor
MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, erişim engeli nedeniyle, milyonlarca kullanıcının hem ifade özgürlüğünün hem de haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğini vurguladı.
“Hem ekonomi hem de temel haklar zarar görüyor”
Sosyal medya üzerinden satış yapanların önemli bir gelir kaybı olduğunu hatırlatan Veysel Ok: “Elektronik Ticaret İşletmeleri Derneği’ne göre günlük ticaret hacmi 2 milyar liraya yakın, bu da günlük 400 milyon lira katma değer vergisi kaybı demektir. Hem temel haklar hem de ekonomi zarar görüyor.” dedi.
Kurum’un internet sitesinde yer alan görüntüde, Instagram’ın Kurum’un kararıyla 2 Ağustos’tan itibaren erişime engellendiği görülüyor. Medyascope tarafından elde edilen bilgiye göre, “Instagram, ‘Atatürk’e hakaret’, ‘kumara ve uyuşturucuya yönlendirme’, ‘çocuğa yönelik cinsel istismar’ gibi benzeri katalog suçlar nedeniyle kapatıldı.”. Ancak BTK Başkanının katalog suçlardan dolayı erişim engeli getirme yetkisini düzenleyen madde AYM tarafından Ocak ayında iptal edildi, fakat AYM’nin kararı 10 Ekim’de yürürlüğe girecek.