Çewlik.net – Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdurrahman Gül, Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan ve Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan ile Bingöl Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) ziyaret etti. Bölge Müdürü Serdar Çulun tarafından karşılanan Prof. Dr. Erdal Çelik, imalat yerlerini gezerek üniversite ile OSB arasında olası iş birliklerini görüşmek üzere firma temsilcileri ile bir araya geldi.
OSB Toplantı Salonu’nda konuşan Çelik, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında sanayinin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip, uygulama ve beceri yetkinliği yüksek insan gücünün yetiştirilmesi ve istihdam odaklı çalışmalar konusunda sektör temsilcileri ile sürekli temas halinde olacaklarını söyledi.
Eğitim-öğretim ve akademik çalışmaların yanında bölgesel kalkınmaya da büyük önem verdiğini dile getiren Çelik, “Üniversitede üretilen akademik bilgiyi sanayi kuruluşlarına aktararak daha çeşitli, daha nitelikli ve katma değeri daha yüksek ürünlerin üretilmesini hedefliyoruz.” dedi.
Çelik, üniversitelerde yapılan bilimsel araştırmaların ekonomik değere dönüşmesi ve bilimsel araştırmaların sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirilmesi üniversite-sanayi iş birliği ile mümkün olacağını aktararak “Bingöl Üniversitesi, Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaların yürüttükleri Ar-Ge projelerinde ihtiyaç duydukları akademik desteğe ulaşmalarına yönelik çalışmalar yürütmektedir.” açıklamasında bulundu.
Serdar Çulun Sunum Yaptı
Daha sonra OSB Müdürü Serdar Çulun, “Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Organize Sanayi İş Birliği Önemi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Serdar Çulun, sunumunda amaçlarının üniversitedeki bilimsel potansiyelin sanayiye aktarılarak ekonomik değere dönüşmesine katkıda bulunmak, bölgedeki firmaları Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına yönlendirerek akademisyen ile sanayici arasında karşılıklı güvene dayalı sürdürülebilir iş birliğini sağlamak olduğunu söyledi.
Çulun, Organize Sanayi Bölgesi olarak amaçları doğrultusunda üniversiteden beklediklerini şöyle sıraladı:
“Akademi ve sanayiye proje danışmanlığı hizmetlerinin sunulması (proje yazma, yürütme ve raporlama), Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge temelli çalışmalarını ulusal ve uluslararası hibe ve destek programlarından yararlanacak şekilde projelerin geliştirilmesi, akademisyenlerin bilimsel çalışmalarının ihtiyaç duyulan sektörlerin hizmetine sunulması, uygulanması ve ticarileştirilmesi, sanayiden gelen ihtiyaç taleplerini, üniversitede konunun uzmanlığına sahip doğru akademisyene yönlendirilmesi ve danışmanlık hizmeti alınmasının sağlanması, üniversite-sanayi buluşma platformlarının kurulması, sanayicilerin sorunlarını tespit edebilmek için yapılan sanayici ziyaretlerinde elde edilen bilgiler doğrultusunda sanayi ihtiyaç analizi oluşturulması, iş birliği aşamasındaki projelerde sözleşme yönetimi ve mali konuların takibi gibi konularda hizmet verilmesi faaliyetlerini yürütülmesi”