Çewlik.net – Şairler, cezaevinden salıverilmesine saatler kala tahliyesi üç ay ertelenen İlhan Sami Çomak için kampanya başlattı. Sosyal medyada yapılan kampanyada Çomak’ın şiirlerinden bölümler okunuyor.
Kampanyayı başlatan, aynı zamanda Çomak’ın da editörü Hakkı Zariç oldu. Zariç, Çomak’ın ‘Yapılacaklar Listesi’ şiirinden bir bölüm seslendirdi. Ardından paylaşımında şair Burhan Sönmez’i etiketleyerek ‘Şaire özgürlük! Şair İlhan Sami Çomak’a özgürlük! Sen ne diyorsun Burhan Sönmez?’ ifadelerini kaydetti.
“Bulutu çıkarırsak şayet yazıdan
Çıplak bir menzil kalır.
Az kalır: Gök ile”Şaire özgürlük!
Şair İlhan Sami Çomak’a özgürlük!Sen ne diyorsun Burhan Sönmez?#ilhansamiçomak pic.twitter.com/S1kRzGAuZL
— chzaric (@chzaric) August 23, 2024
Şair Burhan Sönmez de, Zariç’in paylaşımına Çomak’ın bir başka şiiriyle yanıt verdi.
“Aşk bilgim şu kadarcık!
Ama durmadan seni düşünüyorum!”Şaire özgürlük!
Şair İlhan Sami Çomak’a özgürlük!
Sen ne diyorsun sevgili Zülfü Livaneli? #İlhanSamiComak #freeilhanSamiComak@LivaneliZulfu pic.twitter.com/yzb3Ctn9j8— burhan sonmez (@brhnsnmz) August 23, 2024
Çomak’ın şiirini seslendirenler arasına Zülfü Livaneli de bulunuyor.
Bir şair diyor ki; “Aşk bilgim şu kadarcık!
Ama durmadan seni düşünüyorum.”Bu sadece iki güzel dize değil. Bir şairin haykırışı. Neden aşk bilgisi şu kadarcık biliyor musunuz? Çünkü bu şair 30 yıldır hapiste.
İlhan Sami Çomak’a bir an önce özgürlük diyorum. Sen ne diyorsun… pic.twitter.com/YNO8d4PU5b
— Ömer Zülfü Livaneli (@LivaneliZulfu) August 24, 2024
Ne olmuştu?
İlhan Sami Çomak, 1994’te 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken gözaltına alındı. “PKK adına orman yakma” ve “bölücü faaliyette bulunma” suçlamalarıyla tutuklandı.
Gözaltında ve daha sonra da tutukluluk sürecinde işkenceler gördü. Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nde yargılandı. Davası altı yıl sürdü. Orman yakmak suçlaması düşerken PKK’ye üye olmak, molotoflu saldırılar düzenlemek, Diyarbakır Lice’de silahlı çatışmaya girmek, karakola saldırı gibi eylemlerden idama mahkum oldu. Ancak idam cezasının kalkması sebebiyle cezası müebbet hapse çevrildi.
Yargıtay 2000’de Çomak’ın cezasını onadı. Çomak 2001’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu ve DGM’de askeri hakim tarafından yargılandığını, hakimin tarafsız olmadığını, bu nedenle de adil yargılanmadığını belirtti.
AİHM, 2006’da Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetti ve Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum ederek Çomak’ın yeniden yargılanmasına karar verdi.
AİHM kararı sekiz yıl gecikmeli uygulandı. Sekiz yıl aradan sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ocak 2014’te yeniden yargılanma talebini haklı buldu. Çomak 11 Mart 2014’te tekrar mahkemeye çıktı. Devam eden süreçte tutuksuz yargılanma talebi reddedildi. Çomak yeniden müebbet hapse mahkum oldu. Yargıtay somut hiçbir delil bulunamamasına rağmen cezayı bir kez daha onandı.
29 yıldır hapishanede olan Çomak’ın “Günaydın Yeryüzü”, “Geldim Sana”, “Açık Deniz”, “Karınca Yuvasını Dağıtmamak”, “Hayattayız Nihayet” ve “Hayat Seni Çok Seviyorum” adlı kitapları yayımlandı.