ÇEWLİK.NET – Bingöl’ün Genç ilçesi ve Diyarbakır’ın Lice ilçesi’ndeki Sarım Havzası üzerinde yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) için verilen ‘ÇED Olumlu’ (Çevresel Etki Değerlendirme) kararına karşı açılan iptal davasında mahkeme kararı iptal etti.
Bölge halkınım uzun zamandır ekolojik kırım yaratacağı gerekçesiyle ÇED kararının iptal edilmesi için açtığı davada Erzurum 2. İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Sarım Havzası ve Çevresi Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Derneği Başkanı Emin Turhallı kararı Çewliknet’e anlattı:
BUNDAN DAHA BÜYÜK MUTLULUK YOK
“Bundan daha büyük mutluluk yok, düşünün, HES yapılsaydı buradaki tüm doğal güzellikler yok olacaktı, Sarım’ı ekolojik talana uğratacaklardı” diyen Turhallı şöyle konuştu:
“HES yapılsaydı bizim dünyamız kararacaktı. Bu kararın çıkmasıyla güneş Sarım’a yeniden doğdu. Bizim açımızdan zor bir süreçti. Nihayet Sarım üzerine oynanan kirli oyunları mahkeme fark etti. Bizim için tarihi bir karar. İnşallah şirketler de artık kendi istedikleri gibi doğa talanı yapamayacaklarını görür. Biz çok sevinçliyiz, mutluyuz.
NE OLMUŞTU?
Genç ve Lice sınırlarında kalan Sarım Havzası’nda bir grup kişinin 2010 yılında su ölçümü yapması ve 2014 yılında havzaya ulaşan bir yol yapımın ardında 2020 yılında Silvan Elektrik Üretim LTD. ŞTİ. havzaya Birsu Hidroelektrik Santrali yapacağını açıkladı.
Bölge halkı HES’in tarımı ve ormancılığı bitireceği, sadece Sarım’da da değil çevresinde de ekolojik bir yıkım yaratacağını söyleyerek basın açıklamaları ve imza kampanyalarıyla sesini duyurmaya çalıştı. 3 Ocak 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sarım Havzası için ‘ÇED Olumlu’ kararı çıktı. Bunun üzerine köylüler iptal ve yürütmeyi durdurma davası açtı.
SARIM HAVZASI
Sarım Havzası ve Çevresi Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Derneği Başkanı Emin Turhallı, Sarım Havzası’nı şöyle anlattı:
“Projenin planlandığı alan, Bingöl’den Diyarbakır’a uzanan Sarım Havzası’nın suladığı bir alandır. Bu havza, meyve ve sebze üretimi açısından bölgede adeta bir vaha. Pek çok çeşit ürünün yetiştiği bölgede sulu tarıma dayanarak üretim yapılıyor. Halkın geçim kaynağının önemli bir kısmını oluşturan tarımsal üretim sayesinde, proje sahasında ceviz, elma, kuru ve taze fasulye, tütün, buğday, arpa, üzüm ve daha pek çok sebze, meyve ve tahıl yetişiyor. Proje sahası, aynı zamanda hayvancılık ve arıcılık bakımından da son derece elverişli bir bölge.”