Çewlik.net – Sigaraya gelen son zamlarla birlikte birçok bağımlı sigarayı bırakma kararı almayı düşünmeye başladı. Ancak, bu o kadar kolay değil. Sigarayı bırakmak için çok çeşitli yöntemler olsa da bunları uygulamak çoğu zaman sigara içenleri zorluyor.
Daha önce günde en az bir paket sigara içen ancak sigarayı bırakmaya başarmış bir sosyal medya kullanıcı, sigarayı bırakmak isteyenlere tavsiyelerini sıraladı:
1- İrade ortaya koymalısınız; Bırakmayı gerçekten istemelisiniz ve bunun için ciddi bir irade ortaya koymalısınız “öylesine” bırakmak diye bir şey yok.
2- Sıkı sıkıya sarılacak nedenler üretmelisiniz; Kendinize sebepler, neden/nedenler belirlemesiniz ya da üretmelisiniz. Bazıları için olmayabilir ama maddi kazanç motivasyonlarının geçici olduğunu söyleyebilirim, mümkünse manevi olanlara sıkı sıkıya sarılın. Mesela ben ilk kızıma ve eşime sarıldım, ardından da sağlıklı yaşamın nimetlerine. Eşime evlenmeden önce sigarayı bırakacağıma dair söz vermiştim, tabi hemen mümkün olmasa da sözümü tuttum. Kızıma da sigaranın kötü olduğunu, kötü bir şey yaptığımı dikte ettim, o da bir süre sonra bana dikte etmeye başladı. Sanırım bu konuda en büyük şanslarımdan birisi eşim ve kızım oldu.
3- Azaltarak bırakma yalanı Bırakmak isteyenlerin ilk sarıldığı yılan ya da yalan “azaltarak bırakıyorum” tamamen bir safsatadan ibarettir. Azaltarak bırakanı ben görmedim. Kendim de denedim, yok öyle bir şey. Daha çok bırakma niyetinin başlangıcı gibi görebiliriz ama azaltarak bırakmanız neredeyse mümkün değil, üzgünüm.
4- Milat Kendinize milat belirleyin. Ay başı, yıl başı, doğum gününüz, çocuğunuzun ya da sevdiğinizin doğum günü. Bıraktığınız gün özel bir gün olsun, bırakma motivasyonunuzu artırır. Ben yıl başı kutlamasında bırakmıştım, artık her yeni yılı kutlamak için sebebim var. Canım çektiğinde “Bir daha ki ay başına kadar sabret, 2 ay olacak” yıl ortasından sonra “Sabret yıl başında 1 yıl olacak” diyerek teselli ettim.
5- Ortam ve Çevre Diyeti Size sigarayı hatırlatacak kim veya ne varsa, bir şekilde uzaklaşmanın yollarını bulmalısınız. Üzgünüm ama başka türlüsü pek mümkün değil. Yani sigara içen çok yakın bir arkadaşınız varsa, bırakma serüveniniz çok uzun sürmeyebilir ya da çok zor olabilir (muhtemelen bırakamazsınız) Sigara içilen ortamlardan ve içen kişilerden bir süre (bence en az 3 ay) uzak durun. Sigara kokusu sinmiş her şeyi yıkayın ya da atın. Mümkünse yaşam alanınızda doğa ve sağlıklı yaşamla Özdeş ufak değişiklikler yapın.
6- Tek dal, tek duman Sigarayı bırakma kararınızdan sonra tek dal dahi içmemelisiniz. Genelde benim başarısız bırakma girişimlerimi baltalayan en çok bu oldu “3 ay içmedim, demek ki ben bir makineyim, bir disiplin abidesiyim başardım, bir dal yakayım” dediğiniz an geçmiş olsun. Hiç içmeyeceksiniz. Bunun kabadayılığını ya da özgüven patlamasını beyniniz affetmiyor.
7- Sigara içme hazzını tetikleyenler Başta da söylediğim gibi, o sigara talebinin ve hazzın maksimum seviyede olduğu yerler var biliyorsunuz. Mesela yemekten sonra, çay/kahve yanında, sohbet ortamında, stres anında vs vs. Bu tetiklemelere hazırlıklı olmanız lazım, yani onu geçiştirecek bir şeyle meşguliyet şart. Çerez olur, spor olur yürüyüş olur ne olduğunun çok da önemi yok ama yeterki meşguliyet olsun. Çünkü yemek sonrası oturup “içmemeliyim” demek bir süre sizi zorlar ama merak etmeyin bir süre sonra yönetmeyi öğreniyorsunuz
8- Ödül Yetişkin de olsak, en nihayetinde herkes içinde bir çocuk besler ve ödüllendirilmek, taktir görmek mutlu eder. Eğer bu gönderiyi sevgilinize, eşinize, kardeşinize, babanıza ya da annenize her kime gönderirseniz ya da kendiniz bu çaba içerisindeyseniz mutlaka bu çabayı ödüllendirin, taktir edin. Sigaraya harcadığınız paranın en az 2 katını, bedeninize verdiğiniz zararın da diyeti gibi o ay kendinize hediye alın.