Çewlik.net – PKK lideri Abdullah Öcalan’ın örgütüne silah bırakma ve fesih çağrısı yapmasının ardından bu sürecin nasıl işleyeceğine dair bazı iddialar ortaya atıldı. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre süreç 6 adımda ilerleyecek ve ilk adım silah bırakma olacak.
Türkiye Gazetesi, Abdullah Öcalan’ın PKK’ye yaptığı silah bırakma ve kendini feshetme çağrısıyla başlayan sürecin nasıl ilerleyeceğini anlatan bir haber yayımladı.
Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre Öcalan’ın çağrı metni birkaç kez incelendi ve devletin onayından sonra kamuoyuyla paylaşıldı.
Öte yandan açıklamanın ardından Sırrı Süreyya Önder’in eklediği “Bu perspektifi ortaya koyarken şüphesiz pratikte silahların bırakılması, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir” şeklindeki not da devletin bilgisi dahilindeydi.
Silah Bırakma Süreci
Öte yandan haberde, silah bırakma sürecinin nasıl ilerleyeceğine dair detaylar da yer aldı.
Buna göre altı adımdan oluşan bir yol haritası öngörülüyor.
6 Adım
İddiaya göre bu adımlar şu şekilde belirlendi:
Bu süreçlerin ardından ‘Devletin demokratik dönüşümü’ adı altında atılması beklenen adımlar Meclis zemininde tartışılacak.
Örgüt kongresini toplayıp fesih kararı alacak. Bu sürecin 3-4 ay sürmesi bekleniyor. Öte yandan PKK tarafından bugün yapılan açıklamada, silah bırakma ve fesih sürecini Abdullah Öcalan’ın yönetmesi gerektiği belirtildi.
Fesihten sonra teknik detaylar üzerinde çalışma yapılacak ve silahlara ne olacağı görüşülecek.
Bu süreçte örgüt yöneticilerinin üçüncü ülkelere gitmesi gündeme gelecek.
Herhangi bir eyleme karışmayan örgüt mensupları ise Türkiye’de sivil hayata katılabilecek.
Öcalan’ın Çağrısında Neler Var?

Türkiye’deki yeni süreç tartışmaları, 2024 yılının Ekim ayında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Öcalan’ın Meclis’e gelerek DEM Parti Meclis Grubu’nda PKK’nın lağvedildiğini açıklamasını önermesiyle ortaya çıkmıştı.
Bu kapsamda DEM Parti heyetleri, İmralı ile yeniden görüşmelere başlamış, üçüncü ve son görüşme 27 Şubat’ta yapılmıştı.
Bu görüşmenin ardından heyet, İstanbul’da yaptığı açıklamayla Öcalan’ın kritik çağrısını kamuoyuyla paylaştı.
Öcalan’ın açıklamasında, “Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı’nın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum” ifadeleri yer aldı.
Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” adı verilen metnin Kürtçesini yerine kayyum atanarak görevden alınan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Türkçesini ise DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan okudu.
Aktarılan metinde, “Aşırı milliyetçi savruluşunun zorunlu sonucu olan; ayrı ulus-devlet, federasyon, idari özerklik ve kültüralist çözümler, tarihsel toplum sosyolojisine cevap olamamaktadır” ifadesine de yer verildi.
Meclis Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, okunan metin dışında ayrıca Öcalan’ın, “Bu perspektifi ortaya koyarken şüphesiz silahların bırakılması ve PKK’nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir” notunu da iletti.