Türkiye’de tarihi yerler arıyorsanız, İlber Ortaylı’nın “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” kitabında önerdiği 20 tarihi yapıyı mutlaka keşfetmelisiniz! İstanbul’dan Ağrı’ya, Antalya’dan Sivas’a uzanan bu tarihi mekanlar, tarih ve kültür tutkunları için eşsiz bir deneyim sunuyor. İşte İlber Ortaylı’nın listesinde yer alan Türkiye’nin en güzel tarihi yapıları…
1. Ayasofya Camii (İstanbul)
İstanbul’un simgelerinden biri olan Ayasofya Camii, tarihi ve mimari açıdan eşsiz bir yapı. 537 yılında inşa edilen Ayasofya, önce kilise, ardından cami ve bir süre müze olarak hizmet verdikten sonra 2020 yılında tekrar cami statüsüne kavuştu. İlber Ortaylı, bu yapıyı “tarihin canlı bir tanığı” olarak niteliyor. Ayasofya’nın muhteşem kubbesi, mozaikleri ve tarihi dokusu, her yıl milyonlarca turisti kendine çekiyor.
Neden Görülmeli? Hem Bizans hem de Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Ayasofya, dünya tarihinin en önemli yapılarından biri.
Ayasofya Camii nerede? İstanbul’un Fatih ilçesinde, Sultanahmet Meydanı’nda yer alıyor.
Neden Görülmeli? Hem Bizans hem de Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Ayasofya, dünya tarihinin en önemli yapılarından biri.
Ayasofya Camii nerede? İstanbul’un Fatih ilçesinde, Sultanahmet Meydanı’nda yer alıyor.
2. Süleymaniye Camii (İstanbul)
Mimar Sinan’ın “kalfalık eserim” dediği Süleymaniye Camii, Osmanlı mimarisinin en görkemli örneklerinden. İstanbul’un yedi tepesinden birinde yer alan bu cami, sade ama etkileyici mimarisiyle dikkat çekiyor. İlber Ortaylı, Süleymaniye’yi “mimarinin zarafeti” olarak tanımlıyor.
3. İtalyan Sefarethanesi (İstanbul)
İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer alan İtalyan Sefarethanesi, 19. yüzyıl mimarisinin en güzel örneklerinden. Tarihi dokusu ve estetik tasarımıyla dikkat çeken bu yapı, Osmanlı döneminde İtalyan elçiliği olarak kullanılmış.
4. Alanya Kalesi (Antalya)
Antalya’nın Alanya ilçesinde yer alan Alanya Kalesi, Selçuklu döneminden kalma bir savunma yapısı. Denize hâkim konumu ve eşsiz manzarasıyla tarih severlerin uğrak noktası. İlber Ortaylı, kaleyi “Akdeniz’in’/Alanya Kalesi görülmesi gereken yerler arasında mutlaka yer almalı” diyor.
5. Selimiye Kışlası (İstanbul)
Osmanlı döneminde inşa edilen Selimiye Kışlası, bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ev sahipliği yapıyor. Mimar Sinan’ın öğrencisi Davut Ağa tarafından tasarlanan bu yapı, Osmanlı mimarisinin sade ama etkileyici örneklerinden biri.
6. İshak Paşa Sarayı (Ağrı)
Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde yer alan İshak Paşa Sarayı, Osmanlı mimarisinin en etkileyici yapılarından. 18. yüzyılda inşa edilen saray, dağlık bir bölgede yer alıyor ve muhteşem bir manzaraya sahip.
7. Surp Haç Kilisesi (Van)
Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda yer alan Surp Haç Kilisesi, 10. yüzyılda inşa edilmiş bir Ermeni kilisesi. Taş işçiliği ve kabartmalarıyla ünlü olan bu yapı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
8. Selimiye Camii (Edirne)
Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii, Edirne’nin en önemli simgelerinden. 16. yüzyılda inşa edilen cami, dört zarif minaresi ve muhteşem kubbesiyle dikkat çekiyor.
9. Sultan Han (Aksaray)
Selçuklu döneminde inşa edilen Sultan Han, Konya-Aksaray yolu üzerinde yer alan bir kervansaray. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bu yapı, Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden.
10. Divriği Ulu Camii (Sivas)
Sivas’ta yer alan Divriği Ulu Camii, 13. yüzyılda inşa edilmiş bir Selçuklu eseri. Taş işçiliğiyle ünlü olan cami, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
11. Mahmutbey Camii (Kastamonu)
Kastamonu’da yer alan Mahmutbey Camii, ahşap işçiliğiyle ünlü bir Osmanlı camisi. 14. yüzyılda inşa edilen bu yapı, sade ama etkileyici bir mimariye sahip.
12. Bergama Zeus Sunağı (Berlin)
İzmir’in Bergama ilçesinde inşa edilen Zeus Sunağı, bugün Almanya’nın Berlin şehrinde sergileniyor. Antik Yunan dönemine ait bu yapı, Pergamon Müzesi’nde ziyaret edilebilir.
13. Rüstem Paşa Camii (İstanbul)
Mimar Sinan tarafından tasarlanan Rüstem Paşa Camii, İstanbul’un Eminönü ilçesinde yer alıyor. İznik çinileriyle süslü bu cami, Osmanlı mimarisinin zarif örneklerinden.
14. Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü (İstanbul)
Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, İstanbul’da yer alan tarihi bir su kemeri. Osmanlı su sisteminin önemli bir parçası olan bu yapı, günümüzde hâlâ ayakta.
15. Sokullu Mehmed Paşa Camii (İstanbul)
İstanbul’un Kadırga semtinde yer alan Sokullu Mehmed Paşa Camii, 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş. Çinileri ve mimarisiyle dikkat çeken bir Osmanlı eseri.
16. Birgi Çakırağa Konağı (İzmir)
İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi’de yer alan Çakırağa Konağı, 18. yüzyılda inşa edilmiş bir Osmanlı konağı. Ahşap işçiliği ve tarihi dokusuyla dikkat çekiyor.
17. İbrahim Paşa Sarayı (İstanbul)
İstanbul’un Sultanahmet Meydanı’nda yer alan İbrahim Paşa Sarayı, Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Bugün Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor.
18. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (Ankara)
Ankara’da yer alan bu bina, 1930’larda inşa edilmiş. Cumhuriyet dönemi mimarisinin önemli örneklerinden biri olan yapı, İlber Ortaylı’nın da akademik kariyerinde önemli bir yer tutuyor.
19. Mihrimah Camii (İstanbul)
Mimar Sinan tarafından tasarlanan Mihrimah Camii, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde yer alıyor. 16. yüzyılda inşa edilen cami, zarif mimarisiyle dikkat çekiyor.
20. Gazanfer Ağa Medresesi (İstanbul)
İstanbul’da yer alan Gazanfer Ağa Medresesi, 16. yüzyılda inşa edilmiş bir Osmanlı medresesi. Bugün çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor.