Çewlik.net – ‘Düğün takıları kime aittir’, sorusu yıllardır tartışılıyor. Altınların geline mi yoksa damada mı gideceği birçok kişi için tartışmalı bir konu.
Yargıtay kararı, evliliklerin sona ermesi durumunda düğünde takılan altınların, dolarların ve Türk Liralarının kime ait kime ait olduğu tartışmalarına son verdi. Peki, düğün takıları damadın mı, gelinin mi? Düğün takıları kimin hakkı?
Düğün takıları gelinin mi damadın mı?
Düğünde takılanlar önceden kadının hakkı sayılıyordu ancak artık sadece kadına ait olmayacak.
Karar değişikliğine giden Yargıtay’dan konuyla ilgili açıklama geldi.
Değişikliğe göre, bundan böyle damada takılanlar damadın, geline takılanlar ise gelinin olacak. Kararda belirleyici olan kriter ise takıların kişisel kullanıma uygunluğu oldu. Kadına özgü olan bilezik, küpe ve kolye gibi takılar kadına ait olacak.
Takıların kime ait olduğunun belirlenmesinde düğün videoları ve fotoğrafları incelenerek bir liste oluşturulacak.
Kadınlar neden takı istiyor?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de istihdama katılım oranı erkeklerde yüzde 65 iken kadınlarda yüzde 30.4. Yükseköğrenim mezunu kadın ve erkek arasında derin uçurum olmamasına rağmen istihdam oranındaki bu farklılık yükseköğrenim mezunu birçok kadının çalışmadığını ortaya koyuyor.
Kadınlar çalışma hayatına katılamıyor
Cinsiyete göre istihdama katılma oranlarına baktığımızdaysa kadınların her grupta erkeklerin gerisinde kaldığı görülüyor.
Küçük çocuğu olan kadınlar çalışamıyor
Verilere göre hanesinde 3 yaşın altında çocuğu olan 25-49 yaş grubundaki bireylerin istihdam oranı, 2022 yılında %60,5 oldu.
Bu oran cinsiyete göre incelendiğinde, 2022 yılında hanesinde 3 yaşın altında çocuğu olan 25-49 yaş grubundaki kadınların istihdam oranının %28,0, erkeklerin istihdam oranının ise %90,5 olduğu görüldü.
Buna göre evinde 3 yaşın altında çocuğu olan kadınların çalışma hayatına katılımı çok az.
Cinsiyetler arası ücret veya kazanç farkı erkek lehine
Cinsiyetler arası ücret veya kazanç farkı, erkek ve kadın arasındaki ücret veya kazanç farkının erkek ücret veya kazancına yüzdesel oranı olarak tanımlanmaktadır.
Yani aynı işi yapan biri kadın biri erkek iki kişiden, erkek olan daha yüksek ücret alıyor.
Tüm bu bilgiler ışığında kadının evlendikten sonra hayatını idame ettirmesi için bir gelir kaynağının olmadığı görülüyor. Birçok kültürde takının kadına ait olması da tüm bu nedenlerden bağımsız değil. (HABER MERKEZİ)