ÇEWLİK.NET – UNESCO’nun yayımladığı rapora göre, dünya üzerinde kaybolmakta olan dillerden 18 tanesi Türkiye’de bulunuyor. Bu dillerden biri de Zazakî. Zazakî’nin yaşatılması için yola çıkan beş kişilik bir ekip Diyarbakır’da Zazakî World (Zazakî Dünyası) Gazetesi’nin ilk sayısını çıkardı.
Aylık gazete olan Zazakî World Gazetesi’nin editörü Serok Kasımoğlu, Güneydoğu Ekspres’ten Güneş Ocağa ve Zafer Tüzün’ün haberine göre Zazakî World’ün Zazakî yayın yapan tek gazete olmasının önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
” Zazaca’yı atalarımız bizlere sözlü olarak aktara gelmişler ve bildiğimiz kadarıyla Zazaca’nın yazı dili olarak kullanılmaya başlaması diğer diller veya lehçelerle karşılaştırılınca oldukça geç bir zamana denk gelmektedir. Bu nedenle, Zazaca’ya dair yapılan yazılı her şey önemli ve değerlidir. Çünkü en zayıf mürekkep, en güçlü hafızadan daha kalıcıdır.”
‘BU ALANDA ÇALIŞMA YOK DENECEK KADAR AZ’
“Yazılı basında Zazaca’yı görünür kılmak için ve bu alandaki boşluğu doldurmak için ihtiyaç duyduk” diyen Kasımoğlu, “Çünkü bu alanda doyurucu çalışmalar maalesef ki yok denecek kadar az. Sembolik olarak yer verilen bir Zazaca var. Oysa Zazaca yok olma tehlikesi ile yüz yüze iken, güçlü hamlelerin olması gerekir. Biz de Zazaca’yı her alanda görünür kılmak ve kitlelere ulaştırmak için çıkarmayı düşündük” diye konuştu.
‘BU BİR KIVLCIM OLABİLİR’
Zazakî World Gazetesi’nin Zazaca diline ne tür bir katkısı olacaktır konusu üzerine Kasımoğlu, şunları söyledi: “ZIWAN-KOM’un çıkardığı NEWEPEL’de 6 yılda 300’den fazla kişi yazı yazdı. Bu yazarlarımızdan 250’si hayatında ilk defa Zazaca yazdı. Zazaca okuryazarlığın arttırılmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz. Yok, olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Zazaca’nın ihtiyaç duyduğu pozitif ayrımcılık bilincinin gelişmesine katkısı olmasını umut ediyoruz. Ayrıca çarpan etki olarak birçok kişiye ilham olacağını düşünüyoruz. Belki daha büyük projelere vesile olacak. Bir kıvılcım birçok şeyi değiştirebilir. Teşvik için güzel bir deneme olacaktır.”
‘YOK, OLMAYA KARŞI BİR SAVAŞ İÇİNDEYİZ’
Zazakî’nin UNESCO’nun “tehlike altındaki diller” listesinde olduğunu hatırlatan Kasımoğlu, şunları belirtti:
“Şuanda aylık olarak yayın hayatına başlayan 8 sayfalık gazetenin ilerleyen süreçte yurttaşların Zaza dilini sahiplenmesi ile birlikte, neden günlük olarak yayınlanmasının? Önünde bir engel yok. Günlük bir gazeteye dönüştürmeyi hedefledik. Günlük gazeteye dönüştürülmesi tamamen Zazaların sahiplenmesi ile orantılı olacaktır. Çünkü günlük gazete tam profesyonel bir çalışma gerektirir. Ekibimizi genişlettiğimiz ve yeterli imkanları bulabildiğimiz zaman, günlük çıkarmayı düşünebiliriz. Milletimiz ne kadar sahiplenip katkı sunarsa, o kadar güçlenip birlikte iyi şeyler yapabiliriz.” (Kaynak: Güneydoğu Ekspress)