Bingöl Barosu’ndan Gazetecilerin Öldürülmesine Tepki

    Bingöl Barosu bölge barolarıyla birlikte ortak açıklama yayınlayarak Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in öldürülmesine tepki gösterdi.

    Bingöl Barosu bölge barolarıyla

    BİNGÖL – Kuzey ve Doğu Suriye’deki gelişmeleri yerinde takip eden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin, önceli gün (19 Aralık) Türkiye’nin silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) düzenlediği saldırıda öldürüldü. Aracın şoförü Ezîz Hec Bozan ise yaralandı.

    Gazetecilerin öldürülmesi dünya kamuoyunda gündeme oturdu. Gazeteciler, sivil toplum örgütleri ve hak savunucuları yaşanan olaya tepki gösterdi. Bingöl Barosu da bölge barolarıyla birlikte ortak bir açıklama metni yayınladı. Barolar saldırıyı kınarken sorumluların da tespit edilmesini istedi.

    SİHA Saldırısı

    Metinde şu ifadeler yer aldı:

    Suriye’de haber takibi için bulunan gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in, Tişrin Barajı yakınlarında yolculuk yaptıkları esnada SİHA saldırısı sonucu hayatlarını kaybettiklerini basına yansıyan haberlerden öğrenmiş bulunmaktayız.

    Suriye’de sıcak gelişmelerin yaşandığı bu süreçte, ulusal ve uluslararası medya kuruluşları dünya kamuoyunu bilgilendirme adına gazetecilik faaliyetini sürdürmektedirler.

    Sivillerin Yaşam Hakkı

    Suriye’nin muhtelif bölgelerinde çatışmasızlık ortamının oluşturulması ve hayatın normale dönmesine yönelik çabalar sürerken, Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde çatışmaların büyümesi ve derinleşmesi tehlikesi mevcudiyetini korumaktadır.

    Sivillerin yaşam hakkı ile yaşam kaynakları konusunda ve yaşanan gelişmeler hakkındaki bilgilerin doğru ve tarafsız bir şekilde kamuoyuna aktarılması büyük önem taşımaktadır.

    104 Gazeteci Öldürüldü

    Uluslararası hukuk, savaş bölgelerinde faaliyet gösteren gazetecilerin yaşam hakkı başta olmak üzere güvenliklerinin sağlanması, kendilerine yönelik saldırı ve engellemelerin önlenmesi konusunda yükümlülükler öngörmektedir.

    Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), geçen hafta açıkladığı bilançoda bu yıl dünya genelinde 104 gazetecinin öldürüldüğünü ve 520 gazetecinin cezaevinde bulunduğunu açıklamıştı.

    Gazeteciler İçin Uluslararası Sözleşme

    IFJ, Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrıda bulunarak gazetecilerin korunması için uluslararası bir sözleşmenin acilen kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

    Bu tür bir sözleşmenin, savaş bölgelerinde ve baskıcı rejimlerde görev yapan gazetecilerin güvenliğini artırması nedeniyle BM Genel Kurulu tarafından bir an önce kabul edilmesi gerekmektedir.

    Faillerin Aydınlatılması İçin Çağrı

    Söz konusu saldırının kim tarafından gerçekleştirildiği konusunda ulusal ve uluslararası aktörlerin aydınlatma yükümlülüğü söz konusudur.

    Aşağıda imzası olan Bölge Baroları olarak; basın emekçilerinin hedef alındığı bu saldırıyı şiddetle kınıyor, ulusal ve uluslararası makamlara evrensel hukuk ilkeleri uyarınca sivilleri koruma yükümlülüğünü hatırlatıyor, sorumluların tespiti ile haklarında etkin bir soruşturma sürecinin yürütülmesini talep ediyoruz.

    1. ADIYAMAN BAROSU
    2. AĞRI BAROSU
    3. BATMAN BAROSU
    4. BİNGÖL BAROSU
    5. BİTLİS BAROSU
    6. DERSİM BAROSU
    7. DİYARBAKIR BAROSU
    8. HAKKARİ BAROSU
    9. MARDİN BAROSU
    10. MUŞ BAROSU
    11. SİİRT BAROSU
    12. ŞANLIURFA BAROSU
    13. ŞIRNAK BAROSU
    14. VAN BAROSU (HABER MERKEZİ)