Karlıova’da Süt Üreticilerinden Boykot: Zam Beklerken Fiyatlar Düştü

    Karlıova’da süt üreticileri özel şirketlerin çiğ sütün kilogram fiyatını düşürmesine tepki göstererek boykot kararı aldı.

    Karlıova'da süt üreticileri özel

    Çewlik.net – Türkiye’deki ekonomik kriz toplumun her kesimini derinden etkilemeye devam ediyor. Yüksek enflasyona bağlı düşük alım gücü ise vatandaşların beslenme gibi en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamasına engel oluyor. Gelir düzeyi sabit kalırken tüketim ürünlerine sık sık zam geliyor.

    Son dönemde en çok zamlanan ürünlerden birisi de çiğ süt oldu. Bingöl’ün Karlıova ilçesinde de üreticiler çiğ sütü kilosu 15 liradan satıyordu. Ancak bazı özel şirket ve mandıralar çiğ sürün kilosunu 13 lira olarak belirledi.

    Süt Üreticilerinden Tepki

    Karlıova’ya bağlı sekiz köyde besicilik yaparak çiğ süt satan süt üreticiler özel şirketlerin bu kararına tepki gösterdi. Fiyatların düşük olmasından dolayı, bundan sonra şirket ve mandıralara süt satmama kararı aldılar.

    Karlıova Gazetesi’nin aktarımına göre üreticiler konuya ilişkin açıklama yaptı. Halihazırda kilosu 17,15 lira olarak belirlenen çiğ sütü zaten daha ucuza sattıklarını belirten üreticiler şunları söyledi:

    ‘Zam Beklerken Fiyatlar Düştü’

    “1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %3,6 yağ ve % 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde çiğ süt desteği hariç 17,15 TL olarak belirlenmesine karar verildi.

    Buna rağmen bizler halen sütümüzü 15 TL olarak şirketlere satıyoruz. Zam beklerken fiyatlarımızın 13 TL’ye düşürüldüğünü gördük. Tüm süt ürünlerinde zam yapılırken ana maddenin fiyatını düşürmelerini kabul etmiyoruz.”

    Süt Üreticilerinden Boykot

    Öte yandan süt üretcileri, 13 liralık çiğ süt fiyatının maliyeti karşılamadığını kaydetti. Bununla beraber iyileştirme yapılana kadar süt satmayacaklarını ve bu kararı boykot edeceklerini duyurdular:

    “Artan yem tedarik maliyetleri karşısında süt üreticileri hayvanlarını kesime yollamaya başladı. Üreticilerin içine düştüğü bu durum doğal olarak üretime de yansıyor. Üreticiler olarak iyileştirme yapılmayana kadar süt satmama kararı aldık.” (Kaynak)